Decizie ISTORICĂ luată de Parlamentul din Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Decizie ISTORICĂ luată de Parlamentul din Kosovo

Externe 21 Martie 2018 / 23:34 732 accesări

Parlamentul de la Pristina a ratificat miercuri acordul privind frontiera dintre Kosovo şi Muntenegru, informează Reuters, citată de agerpres.ro. Votul a fost perturbat de partidul de opoziţie Vetevendosje, care a lansat de patru ori gaze lacrimogene în timpul şedinţei. Poliţia a arestat zeci de membri ai legislativului, înainte ca a cincea votare să se încheie cu doar 91 de voturi exprimate - 80 pentru acord, 11 împotrivă - deşi în Kosovo sunt 120 de parlamentari. Premierul kosovar Ramush Haradinaj a salutat votul şi a declarat: "Kosovo aşteaptă acum ca UE să îşi facă datoria, aşa cum s-a promis, astfel încât cetăţenii din Kosovo să poată călători liber în UE, ca şi alţi europeni".

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a scris pe contul său de Twitter: "Veşti bune de la Pristina: prin ratificarea acordului privind demarcarea frontierei cu Muntenegru, Kosovo se îndreaptă către ridicarea vizelor UE pentru cetăţenii săi".

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, dar nu este recunoscut ca stat de toate ţările membre ale Uniunii Europene. Ministerul de Externe al României se referă în continuare la această entitate folosind termenul de "provincie". Kosovarii au nevoie de vize pentru accesul în UE, spre deosebire de cetăţenii celorlalte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

Taguri articol


12