Declaraţie americano-chineză cu privire la poluare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Declaraţie americano-chineză cu privire la poluare

Externe 26 Septembrie 2015 / 23:40 681 accesări

China a anunţat, vineri, crearea în 2017 a unei pieţe de comercializare a cotelor de emisii de carbon, într-o declaraţie comună cu SUA, menită să promoveze încheierea unui pact mondial la Conferinţa pe tema modificărilor climatice (COP21) de la Paris. Această declaraţie prezidenţială comună a fost susţinută cu ocazia primirii lui Xi Jinping la Casa Albă, în cadrul vizitei de stat pe care preşedintele chinez o efectuează în SUA de la începutul acestei săptămâni. Iniţiativa reprezintă unul dintre puţinele progrese aşteptate de la această vizită, umbrită de divergenţe care opun primele două puteri economice mondiale în privinţa spionajului cibernetic, politicii economice a Beijingului şi tensiunilor teritoriale de la Marea Chinei de Sud. SUA şi China au făcut un pas important, anul trecut, prin stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) începând din 2020.

În declaraţia lor, cei doi preşedinţi au insistat asupra măsurilor, noi sau deja existente, menite să arate că ”primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei îşi iau rolul în serios şi vor conduce lumea către un acord mondial durabil cu privire la modificările climatice”. Astfel, China va anunţa, în mod oficial, anul 2017 ca an al lansării unei pieţe de schimb pentru credite de emisii de carbon, care să o ajute în atingerea obiectivului de a-şi reduce emisiile de GES după un vârf pe care urmează să-l atingă în 2030. Această piaţă, care se va sprijini pe experienţa celor şapte pieţe-pilot deja lansate la nivel regional, urmează să acopere sectoare-cheie precum producţia de electricitate, siderurgia, chimia şi producţia de ciment.

Următoarea Conferinţă ONU pe tema modificărilor climatice (COP21) se desfăşoară de la 30 noiembrie şi până pe 11 decembrie, la Paris. ONU speră ca ea să se încheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, care să permită oprirea ratei încălzirii globale la un nivel de două grade Celsius, până la sfârşitul secolului.

link-uri:

http://www.telegrafonline.ro/images/arrow_red.gif Schimbările climatice au deja consecințe economice serioase

http://www.telegrafonline.ro/images/arrow_red.gif Ghețarii din China s-au retras cu 18% în jumătate de secol

http://www.telegrafonline.ro/images/arrow_red.gif Numărul automobiliştilor din China a depăşit 300 de milioane

http://www.telegrafonline.ro/images/arrow_red.gif Noi obiective China - SUA pentru reducerea emisiilor de gaze

http://www.telegrafonline.ro/images/arrow_red.gif Nou program de sancţiuni pentru atacurile cibernetice în SUA12