Dezinteresul guvernanților aruncă Sănătatea în HAOS: GREVĂ GENERALĂ!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai uniți ca niciodată

Dezinteresul guvernanților aruncă Sănătatea în HAOS: GREVĂ GENERALĂ!

Spitalele, unitățile sanitare și de asistență socială constănțene, în grevă generală!
Sănătate 30 Octombrie 2016 / 16:22 8980 accesări

Angajaților din Sănătate le-a ajuns cuțitul la os. Pur și simplu s-au săturat să se lase umiliți, să fie călcați în picioare de guvernanții care s-ar părea că nu prea dau doi bani pe doleanțele lor. Sindicaliștii „Sanitas“ au parcurs toți pașii incluși în calendarul de proteste, însă fără niciun rezultat. Nici măcar greva de avertisment nu i-a determinat pe guvernanți să ia măsuri. Mai uniți ca niciodată, sindicaliștii „Sanitas“ au ajuns la ultima etapă: GREVA GENERALĂ! Astfel, în ultima zi a lunii, mii de salariați din sistemul sanitar românesc își vor „striga“ nemulțumirile în stradă. Federaţia „Sanitas“ a anunțat că pacienții nu vor avea de suferit pentru că urgenţele vor fi rezolvate, iar o treime din angajaţi vor asigura continuitatea actului medical.

Ultima zi a lunii octombrie aduce un protest de amploare în Sănătate: GREVA GENERALĂ! Angajaților le-a ajuns cuțitul la os. Pur și simplu s-au săturat să se lase umiliți, să fie călcați în picioare de guvernanții care s-ar părea că nu prea dau doi bani pe doleanțele lor. Sindicaliștii „Sanitas“ au parcurs toți pașii incluși în calendarul de proteste, însă fără niciun rezultat. Nici măcar greva de avertisment nu i-a determinat pe guvernanți să ia măsuri. Mai uniți ca niciodată, sindicaliștii „Sanitas“ au ajuns la ultima etapă: GREVA GENERALĂ! Ei își vor „striga“ nemulțumirile în stradă, Federaţia „Sanitas“ anunţând că greva generală nu-i va afecta pe pacienți şi că urgenţele vor fi rezolvate, de asemenea, o treime din angajaţi vor asigura continuitatea actului medical. ”Lipsa de interes a guvernanților pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările noastre, precum şi creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 au condus la grevă generală în unităţile sanitare din România. 31 octombrie este ziua în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială arată guvernanţilor acestei ţări că nu mai suportă umilinţa şi indiferent de gradul profesional sunt uniţi şi hotărâţi să îşi recâştige drepturile şi demnitatea“, transmite Federaţia. Reamintim că la ședința Consiliului Național al Federaţiei „Sanitas“, care a avut loc miercuri, 26 octombrie, s-au analizat impactul şi rezultatele acțiunilor sindicale din ultima lună. „Având în vedere atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanților şi, în același timp, creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016, Consiliul Naţional a decis respectarea calendarului de acțiuni stabilit la ședința din septembrie”, anunță reprezentanții „Sanitas“.

SCUZE PACIENȚILOR

”Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienții care, într-un fel sau altul, vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat. În același timp facem un nou apel către toate partidele politice parlamentare să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităților şi nedreptăților inacceptabile generate de cele două Ordonanțe de Urgență criticate - 20/2016 și 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat“, potrivit „Sanitas“. Reamintim că, pe 19 octombrie, sindicaliștii au declanșat penultima acțiune de protest. Și la Constanța, atunci, timp de două ore, de la 8.00 la 10.00, în toate unitățile au fost organizate acțiuni de protest. Numai la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța „Sf. Apostol Andrei“, cea mai reprezentativă unitate sanitară din județ, au luat parte la acțiune aproximativ 100 de oameni.

ÎNTÂLNIRE MS

Precizăm că reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au avut pe 28 octombrie o întâlnire cu reprezentanții ”Sanitas”. „(...) Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanțele 20/2016 și 43/2016 privind salarizarea bugetarilor. Ministrul Sănătăţii şi-a reafirmat interesul pentru reducerea risipei din sistem, astfel încât să se creeze premisele creșterii fondurilor disponibile pentru angajații din Sănătate”, anunța MS, într-un comunicat. Pentru luni, 31 octombrie, a fost programată o nouă întâlnire cu reprezentanții „Sanitas“, anunța MS.

SINDICALIȘTII CONSTĂNȚENI S-AU ADUNAT DE LA PRIMELE ORE ALE DIMINEȚII PENTRU A PROTESTA

În toate unitățile sanitare din Constanța, personalul medical, fie membru al sindicatului Sanitas, fie nu, au întrerupt lucrul pentru a le transmite guvernanților că nu vor să mai tolereze nepasarea. Liderul Sanitas, filiala Constanța, Nicolae Manea, aflat în mijlocul protestatarilor, a declarat că sunt extrem de nemulțumiți de faptul ca primesc doar promisiuni. Conducerea celei mai mari unități sanitare din Constanța - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf Apostol Andrei este alături de sindicalisti, susținându-le demersurile.

„Din păcate, problemele angajaților din Sănătate au fost mereu lăsate pe ultimul loc. Nu este firesc ce se întâmplă, mai ales că vorbim de un domeniu extrem de important”, a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

Sunt alături de sindicalisti atât doctorii cât și pacienții. „Da, îi susțin. Mereu i-am susținut în demersurile lor. Suntem cu toții o echipă și luptăm pentru asta. Vrem ca sistemul sanitar să fie respectat, iar angajații, fie doctori, asistenți medicali, infirmieri, etc., să fie respectați și plătiți pe măsură muncii lor", a declarat un medic, salariat al SCJU.

S-au aflat în mijlocul protestatarilor și cativa pacienti:„Am aflat ca protestează, așa căam venit săfiu cu ei. Acești oameni au nevoie de respect, în primul rand. Trebuie săîi susținem cu totii”.

Liderul Sanitas Constanța a dat asigurări, din nou, că bolnavii nu au de suferit, ca urmare a acțiunii de protest.

La București continuă seria negocierilor. Sindicaliștii vor spune stop acțiunii revendicative doar după ce le vor fi rezolvate doleantele.

Citește și:

Și la Constanța: Grevă de avertisment în Sănătate!

Începe numărătoarea inversă în Sănătate!

Taguri articol


12