Dieta NASA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dieta NASA

Sănătate 06 Februarie 2015 / 00:00 953 accesări

            Peste 200 de astronauţi din 15 ţări au vizitat, în ultimii 15 ani, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care şi-a început aventura pe orbita Terrei în noiembrie 2000. În mijlocul ISS se află un laborator în care, timp de şase luni, câte o echipă formată din şase oameni lucrează, face gimnastică, doarme şi mănâncă. De dieta astronauţilor NASA se ocupă specialiştii în nutriţie de la Johnson Space Center din Houston, statul american Texas. Maya Cooper, care face parte din echipa de specialişti responsabilă pentru crearea a 40% din alimentele trimise în spaţiu astronauţilor, declară că se încearcă obţinerea unui echilibru între crearea unui confort asemănător celui de acasă şi alimentele sănătoase.

            Astronauţii plecaţi în spaţiu au nevoie de circa 3.000 de calorii pe zi, deoarece ei fac multă gimnastică, pentru a-şi menţine un tonus muscular bun. Astfel că alimentele trimise trebuie să fie pline de vitamine, însă, în acelaşi timp, trebuie să fie apetisante. Printre alimentele trimise în spaţiu se numără curry cu peşte indian, chiftele cu crab, brioşe cu ciocolată sau pandişpan cu lămâie. Alimentele trimise în spaţiu trebuie să fie ferite de procesarea prin încălzire, care, combinată cu depozitarea pe termen lung, poate afecta calităţile nutritive, din cauza pierderilor de vitamine.

            În cultura populară, mâncarea astronauţilor variază între diverse lichide sau vâscozităţi şi o... pilulă magică ce conţine numărul de calorii necesar pentru o zi. În realitate, după ce în primii ani ai programului spaţial NASA s-au experimentat diverse produse semilichide introduse în tuburi asemănătoare cu pasta de dinţi sau alimente sub formă de cuburi mici cu gelatină, pentru a se evita împrăştierea acestora, în prezent, lucrurile stau cu totul altfel. Pe staţia ISS nu există frigidere, astfel că mâncarea trebuie stocată corespunzător, pentru a se evita degradarea acesteia. Alimentele sunt uscate prin îngheţare, apoi rehidratate în spaţiu.12