Directorul general al CNE Cernavodă, acuzat de abuz în serviciu! Nuclearelectrica l-a suspendat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prejudiciul - 3,5 milioane de euro!

Directorul general al CNE Cernavodă, acuzat de abuz în serviciu! Nuclearelectrica l-a suspendat!

Eveniment 19 Februarie 2016 / 18:21 3574 accesări
Ionel Bucur a fost suspendat din funcție

Ionel Bucur a fost suspendat din funcție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța au anunțat vineri că directorul general al Centralei Nucleare Electrice (CNE) Cernavodă, Ionel Bucur, este cercetat într-un dosar pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracțiuni), șiconflict de interese (patru fapte). În aceeași speță mai sunt anchetați Elena Marinela Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societății Naționale "Nuclearelectrica" București, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă în perioada la care fac referire procurorii, Laurențiu Nicola, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data respectivă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la momentul vizat de anchetă, și Victor Dărămuș, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit anchetatorilor, "în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel și Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și al sucursalei CNE Cernavodă, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru CNE Cernavodă", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de DNA Constanța.

Conform procurorilor, acțiunile acestora au vizat acordarea, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de Victor Dărămuș, prin "eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate", mai arată anchetatorii.

Aceștia susțin că societatea comercială respectivă nu ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS. "Concret, cei patru inculpați au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membri ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membri ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus-menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților. Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică", susțin procurorii.

PREJUDICIU - APROAPE 3,5 MILIOANE DE EURO Potrivit DNA, consecința directă a favorizării acestei societăți ar fi fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de eurocătre firma omului de afaceri, "plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale „Nuclearelectrica” / CNE Cernavodă", conform DNA.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul de timp noiembrie 2010 - mai 2014, Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici și Ionel Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, ar fi beneficiat în mod gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuș, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit. Ancheta DNA s-a derulat în colaborare cu Departamentul de Informații și Protecție Internă. Toți suspecții au fost puși sub control judiciar de procurorii DNA. Am încercat vineri să obținem un punct de vedere din partea lui Ionel Bucur cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse, dar acesta nu a putut fi contactat.

IONEL BUCUR A FOST SUSPENDAT Reprezentanții Companiei Nuclearelectrica au anunțat vineri seară că Ionel Bucur a fost suspendat in funcție. "Conducerea SNN a decis suspendarea din funcţie a Directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a Directorului Economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar.Față de celelalte persoane cu privire la care s-a pus în mişcare acţiunea penală, SNN va acţiona în conformitate cu prevederile Codului Muncii. În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducereaSNN a decis ca Marian Şerban, Directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de Director al Sucursalei CNE Cernavodă, şi Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de Director Economic în cadrul CNE Cernavodă", se arată într-un comunicat de presă remis de Companie.12