Diversitatea celulelor canceroase, obstacol în calea vindecării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mutaţii genetice continue

Diversitatea celulelor canceroase, obstacol în calea vindecării

Monden 07 Ianuarie 2014 / 00:00 529 accesări

Lupta împotriva cancerului este extrem de dificilă din cauza diversităţii celulelor maligne. O singură tumoră poate fi formată din celule cu forme de cancer diferite, care necesită tratamente diferite. Spectaculoasa descoperire a fost făcută de o echipă de specialişti ai Centrului de Cercetare a Cancerului de la Londra. În consecinţă, aceştia au pus la punct o nouă tehnică de a identifica diversitatea formelor de cancer dintr-o singură tumoră. Această tehnică scoate în evidenţă diferenţele dintre celulele canceroase, pentru a fi tratate corespunzător. În prisma noii descoperiri, tratamentul împotriva cancerului este prea general şi nu poate anihila toate formaţiunile canceroase existente în organism. În timp ce unele sau, poate, chiar majoritatea celulelor canceroase pot fi distruse de tratament, altele rămân complet neatinse şi devin tot mai agresive, până ajung să se dividă şi să se răspândească incontrolabil.

LUPTĂ INDIVIDUALĂ Echipa de specialişti britanici a analizat diversitatea cancerului la cinci copii diagnostigaţi cu leucemie. Au comparat eşantioanele de celule maligne prelevate de la pacienţi cu rezultatele din bazele de date existente, iar rezultatul a produs stupoare. Pacienţii sufereau de cel puţin două forme de cancer şi până la zece forme diferite genetic. Practic, fiecare pacient suferă de propria mutaţie genetică de cancer, care poate avea forme multiple. Specialiştii cred acum că maladia are o formă generală de bază din care se fac apoi mutaţii multiple care nu se opresc niciodată. Tratamentul ajunge în cele mai multe cazuri să încetinească evoluţia mutaţiei, dar, din păcate, aceasta nu se opreşte niciodată. Chiar dacă pacienţii intră în remisie pe anumite forme de cancer, altele se dezvoltă în continuare, deşi nu îi mai pun viaţa în pericol. Dacă nu se urmează noi tratamente şi terapii, mutaţiile rămase active pot deveni agresive şi de aceea, după un anumit număr de ani, se înregistrează ceea ce în mod greşit se consideră a fi recidivă, când de fapt este vorba despre o formă nouă de cancer.

Noua descoperire este extrem de importantă şi se vor putea gândi noi scheme de tratament exhaustive. După reţetele de tratament actuale, trebuie continuată terapia după identificarea tuturor formelor genetice care formează tumora canceroasă. De exemplu, banalul melanom poate fi format din câteva zeci de mutaţii de celule canceroase care, dacă nu sunt anihilate de tratament, pot ajunge să se multiplice, să devină agresive la un moment dat şi să se extindă la diverse organe. Mai buna înţelegere a diversităţii cancerului nu poate decât să crească şansele de a învinge boala printr-o mai bună adaptare la transformările sale. Importanţa studiului britanic constă în faptul că evidenţiază că este vital să se înţeleagă de unde a pornit cancerul şi cum a evoluat la fiecare pacient în parte! Practic, tratamentul trebuie decis în mod individual pentru fiecare pacient, în funcţie de mutaţiile genetice pe care le prezintă!

BANI PENTRU CERCETARE Acum mai mult ca niciodată, lupta împotriva cancerului are nevoie de fonduri. Australia este unul dintre statele care şi-au extins finanţarea pentru cercetare în domeniu la 3,5 milioane de dolari australieni, circa 2,3 milioane de euro. Universitatea din Sydney va acorda 11 burse pentru cercetarea genomului cancerului. De altfel, universitatea de la Antipozi dispune de unul dintre cele mai performante sisteme de identificare a mutaţiilor canceroase din ADN-ul unui pacient, putând fi recunoscute până la 40 de forme de cancer în eşantioane de ţesut prelevat din celule individuale.

Taguri articol


12