Doina Păuleanu a promovat la Lisabona arta modernă românească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doina Păuleanu a promovat la Lisabona arta modernă românească

Cultură 15 Mai 2016 / 15:21 2386 accesări

O „galerie” de artă modernă românească, reunind lucrări ale unora dintre cei mai valoroşi artişti români ai secolelor XIX şi XX, precum: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato și Alexandru Ciucurencu, este deschisă, în perioada 13 mai - 30 august, la Palatul Naţional Ajuda din Lisabona. Expoziția „Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte” este alcătuită din 57 de lucrări de artă.

„Istoria alcătuirii colecției este nu doar cea a pasiunii unui colecționar, Alain Bonte, ci și a unui rar devotament pentru o cauză culturală și a credinței - exersată în timp, cu argumente profesioniste - că arta plastică românească merită și trebuie cunoscută cum se cuvine și peste granițele țării”, spun reprezentanții Institutului Cultural Român (ICR) de la Lisabona. De altfel, expoziția a fost realizată de ICR Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia, cu sprijinul Ambasadei României în Portugalia. Vernisajul a fost susținut de directorul Muzeului de Artă din Constanța, criticul și istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, la eveniment luând parte peste 500 de invitați.

Palatul Național Ajuda, fostă reședință a regilor Portugaliei începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, adăpostește în prezent Ministerul Culturii din Portugalia, un muzeu, dar și o impresionantă bibliotecă.

Citește și:

Geta Brătescu, artist omagiat în premieră la Hamburg12