Dosare economice: Zeci de percheziţii, prejudicii de peste 7,5 milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În doar o săptămână

Dosare economice: Zeci de percheziţii, prejudicii de peste 7,5 milioane de lei

Eveniment 04 Noiembrie 2018 / 14:43 2373 accesări

Măsuri asiguratorii de peste 6 milioane de lei au fost instituite în ultima săptămână, iar bunuri de peste 1.500.000 de lei au fost indisponibilizate în dosare privind infracţiuni economice, fiind confiscate peste 400.000 de ţigarete şi 525 de litri de alcool, potrivit unui comunicat al IGPR. "În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 41 de percheziţii, au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.000.000 de lei şi au indisponibilizat bunuri în valoare totală de peste 1.500.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice. (...) Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 400.000 de ţigarete şi 525 de litri de alcool", relevă sursa citată.

Conform acesteia, în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 41 de percheziţii domiciliare şi au pus în aplicare 21 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracţiuni economice. "În cauzele penale instrumentate, faţă de 140 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, iar faţă de 11 au fost dispuse măsuri preventive (5 reţinute şi 6 sub control judiciar). Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.000.000 de lei, dintre care peste 400.000 de lei în numerar sau în cont bancar şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 1.500.000 de lei", se arată în comunicat.

De exemplu, pe 1 noiembrie poliţişti din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în aplicare 15 mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Harghita, în cadrul unui dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, menţionează IGPR. Conform sursei citate, din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice că, în perioada 2008 - 2014, administratorii a mai multe societăţi comerciale cu sediul social în Bucureşti au înregistrat în documentele contabile ale societăţilor, precum şi în celelalte documente legale, operaţiuni fictive, constând în achiziţii nereale de bunuri şi servicii şi a transferat, în mod repetat, cu titlu de plată contravaloare livrare de bunuri/prestare de servicii, sume de bani din contul societăţii beneficiare în contul altor societăţi complice, de unde banii au fost fie retraşi în numerar şi returnaţi, fie transferaţi mai departe în conturile altor societăţi cu comportament de tip fantomă, iar apoi retraşi în numerar şi returnaţi, în scopul creării unei aparenţe de legalitate a activităţii evazioniste şi disimulării originii ilicite a banilor.

În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de patru persoane şi a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 zile faţă de acestea pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la "spălarea banilor". De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător pentru toate bunurile mobile şi imobile ale acestora, până la concurenţa sumei de aproximativ 5.500.000 lei, fiind aplicate sechestre pe bunuri imobile în valoare de aproximativ 375.000 lei, relevă IGPR. În aceeaşi cauză au mai fost desfăşurate activităţi informativ operative, reuşindu-se ca până în prezent să se pună în aplicare un număr de 131 de mandate de percheziţie domiciliară şi 84 de mandate de aducere, cu ocazia a trei acţiuni cu efective mărite, se mai arată în comunicat.12