Duminică, în Mamaia are loc Maratonul Nisipului, ediția a 4-a

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Duminică, în Mamaia are loc Maratonul Nisipului, ediția a 4-a

Sport 22 Martie 2017 / 14:56 1016 accesări

Organizatorii așteaptă o participare-record la actuala ediție

Organizatorii așteaptă o participare-record la actuala ediție

Duminică, începând cu ora 10.00, stațiunea Mamaia va găzdui a patra ediție a Maratonului Nisipului, singura astfel de competiție sportivă din sud-estul Europei, care se desfășoară integral pe nisip. Evenimentul cuprinde atât probe competitive, pe distanțele de 42, 21 și 10 kilometri, cât și crosul „Family Run”, de un kilometru, care are menirea de a-i aduce mai aproape de sport pe părinți și copii. Competiția este organizată de Asociația Sportivă „SanaSport” și Radio Constanța, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Primăria Constanța și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Maratonul Nisipului reprezintă și un mijloc inedit de promovare a sportului de masă și a litoralului românesc la nivel internațional, stațiunea Mamaia devenind astfel, de câțiva ani, un punct de atracție și pentru fondiștii din străinătate.

ALERGARE PENTRU SALVAREA NOU-NĂSCUȚILOR

Și la această ediție, participanții vor alerga pentru o cauză nobilă, și anume scăderea ratei mortalității infantile neonatale, care a atins cote alarmante în Constanța, fiind de trei ori mai mare decât media europeană. Fondurile strânse în cadrul crosului Family Run vor fi destinate reconstrucției și modernizării Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Constanța, prin proiectul social inițiat de Asociația „Dăruiește Aripi“.

DE LA O SIMPLĂ ALERGARE PE PLAJĂ, LA UN FENOMEN SPORTIV INTERNAȚIONAL

Organizatorii au prefațat cursa de duminică în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat miercuri, la restaurantul Harlequin din Mamaia.

„Iată că o simplă alergare pe plajă, între prieteni, devine un fenomen sportiv internațional. Anul acesta avem o participare peste așteptări. În patru ani, am ajuns de la 130 de participanți la peste 1.200, per total eveniment. Sperăm ca și anul acesta să livrăm un eveniment de calitate, prin care să promovăm sportul, atât individual, cât și sportul în familie. De asemenea, ne dorim să transmitem un mesaj comunității, că suntem alături de ea”, a declarat Daniel Antonaru, președintele Asociației Sportive „SanaSport”.

„Putem spune fără teama de a greși că Radio Constanța este aproape de Maratonul Nisipului și la propriu, și la figurat, încă de la ediția inaugurală. Anul acesta vor fi premii speciale, în valoare de 500 de lei, pentru sportivii care vor stabili noi recorduri în proba de maraton. Sperăm ca duminică să fie vreme frumoasă și să avem cât mai mulți participanți”, a afirmat Cătălin Donose, de la Radio Constanța.

„Este un proiect de suflet, care ajută mulți nou-născuți bolnavi din zona de sud-est a României. Ne dorim scăderea mortalității infantile neo-natale, pentru că județul Constanța este zona cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din România. Așteptăm ca duminică să alerge pentru prematuri cât mai mulți constănțeni. Mai multe detalii despre proiect găsiți pe nounascuticonstanta.ro”, a precizat Alina Vasea, de la Asociația „Dăruiește Aripi“.

ÎNCĂ SE MAI POT FACE ÎNSCRIERI PENTRU „FAMILY RUN“

Organizatorii se află în plin proces de validare a înscrierilor la probele competitive, care deocamdată sunt sistate. Ele vor fi reluate vineri și sâmbătă, în funcție de numărul de locuri rămase disponibile. „Pe site-ul evenimentului se mai pot face înscrieri pentru „Family Run“, o cursă populară, o cursă de familie, la care toate încasările vor fi donate proiectului social susținut. Anul trecut, per total eveniment, am avut 820 de participanți, iar anul acesta estimăm că vor fi 1.200 - 1.300, mai ales că prognoza meteo se anunță favorabilă. Așteptăm cam 800 de participanți la probele competitive și 500 la „Family Run“. Avem participanți din România, Moldova, Germania, Rusia, Grecia, Slovacia și Suedia”, a precizat Daniel Antonaru.

Kiturile de concurs pot fi ridicate în zilele de vineri (24 martie) și sâmbătă (25 martie), în intervalul orar 10.00 - 22.00, din zona Food Court a Centrului Comercial Vivo din Constanța (fostul Maritimo). Primul start de duminică se dă la ora 10.00, pentru probele competitive. Se pleacă din zona Piațetei Perla din stațiunea Mamaia, după circa 100 de metri se intră pe plajă, apoi se face la stânga și se aleargă până aproape de tabăra de la Năvodari, pe distanța de 10,5 kilometri. Participanții în cursa de maraton vor parcurge de două ori traseul Constanța - Năvodari, dus-întors. Cursa „Family Run“ începe la ora 12.00, din același loc. În schimb, după ce intră pe plajă, participanții fac dreapta și sosirea va avea loc la sediul Radio Constanța. Aici se aleargă în familie, cu minimum doi membri (un adult și un minor) și maximum cinci. Circa 120 de echipe erau înscrise până miercuri (circa 300 - 400 de participanți), însă organizatorii sunt pregătiți pentru 500 de participanți la Family Run, cursă la care toți copiii care vor alerga vor primi medalii și pachete cu cadouri din partea sponsorilor.

Festivitatea de premiere va începe la ora 12.45, cu „Family Run“. În total, cele 132 de premii valorează 26.600 de lei, atât la categoria open, cât și la cele șase categorii de vârstă: sub 19 ani, 20-29 de ani, 30-39 de ani, 40-49 de ani, 50-59 de ani și peste 60 de ani. Există și foarte multe premii în produse oferite de sponsorii evenimentului, dar și premiul de 500 de lei pentru doborârea recordului cursei în proba de maraton, care a fost stabilit la ediția trecută de moldoveanul Ghenadie Țimbalist (două ore, 36 de minute și două secunde) și de tulceanca Nicoleta Ciortan (trei ore, 17 minute și 18 secunde). Vor fi premiate și primele cinci familii clasate la crosul „Family Run“.12