E rândul petroliștilor să fie „arși“ la pompă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O doză din propriul medicament

E rândul petroliștilor să fie „arși“ la pompă

Economie 28 Martie 2016 / 19:05 616 accesări
Companiile petroliere cer ca noile reglementări fiscale din sector să se aplice doar zăcămintelor noi, nu și celor aflate deja în exploatare (care pot ține și-o viață...)

Companiile petroliere cer ca noile reglementări fiscale din sector să se aplice doar zăcămintelor noi, nu și celor aflate deja în exploatare (care pot ține și-o viață...)

Noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui să se aplice doar zăcămintelor noi, nu și celor care sunt în exploatare, a declarat luni președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan - „Există discuții de doi ani privind un nou regim fiscal. Toată lumea spera că vom avea ceva concret în 2015, acum toți speră că vom ști în 2016, însă fereastra de timp se îngustează din ce în ce mai mult. Au fost foarte multe contradicții. Statul și-a propus introducerea unui impozit petrolier, însă vrem ca noul cadru fiscal să se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu și zăcămintelor care sunt acum în exploatare. Nu putem schimba caii în mijlocul cursei“. El a explicat că multe zăcăminte au devenit deja nerentabile, după scăderea abruptă a prețurilor la țiței, și, din informațiile ROPEPCA, câteva zeci ar urma să se închidă în 2016, fix din această cauză - „Reducerea nivelului de fiscalizare este singura măsură pe care statul o poate lua pentru a susține industria în această perioadă. Ar fi un balon de oxigen pentru noi“. Stratan a explicat că autoritățile s-ar pregăti să impună un impozit suplimentar companiilor petroliere, de 35% din profit. Ceea ce ar fi, evident, rău, pentru că, potrivit calculelor deloc subiective ale ROPEPCA, „o investiție de un miliard euro în sectorul petrolier contribuie cu 3,2 miliarde euro la Produsul Intern Brut (PIB) și asigură peste 45.000 de locuri de muncă“. Stai liniștit, domnu' Stratan, așa cum e cerere pentru carburanți de 5 lei/litrul, care ar trebui să coste sub 3 lei, așa probabil e cerere de bani la buget, pentru alegeri și-alte cele. Înghițiți doza asta din propriul medicament și ziceți mersi că tot o să aibă nevoie planeta de petrol. Și apropo, sunt zăcăminte care țin și un secol, nu-i așa?12