Elicopterul MAI, solicitat pentru salvarea unor alpinişti rătăciţi în Munţii Retezat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elicopterul MAI, solicitat pentru salvarea unor alpinişti rătăciţi în Munţii Retezat

19 Martie 2017 / 15:16 830 accesări

Autorităţile din Hunedoara au constituit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență şi au solicitat, duminică, intervenţia elicopterului MAI pentru identificarea celor doi alpiniști craioveni care sâmbătă au plecat pe un traseu din Masivul Retezat şi nu au mai revenit la cabană. Jandarmii montani și salvamontiștii sunt blocați în refugii din masivul Retezat din cauza vremii care nu permite urcatul pe munte. În sprijinul căutării a fost solicitată intervenţia unui elicopter, dar nici acesta nu poate pleca din cauza vremii nefavorabile.

„Operațiunile de căutare a celor doi turiști, rătăciți în Masivul Retezat, vor fi reluate când vremea va permite. Totodată, a fost solicitat sprijin aerian la Inspectoratul General de Aviație al MAI. Deocamdată, căutarea aeriană este exclusă, tot din cauza vremii”, se arată într-un comunicat remis presei duminică de Centrul de comunicare și informare publică al județului Hunedoara constituit la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit informațiilor obținute de corespondentul MEDIAFAX, piloții au comunicat că, din cauza condițiilor meteo din zona montană, zborul era, pentru moment, imposibil. Încă de la primele ore ale dimineții, o echipă mixtă alcătuită din 7 salvamontiști și 9 jandarmi s-a deplasat pe traseul dintre cabana Gențiana și Vârful Bucura, în Masivul Retezat, acolo unde se presupune că au dispărut cei doi turiști care intenționau să facă escaladă. Alpiniștii au între 30 și 40 ani, sunt din municipiul Craiova și au venit alături de alți prieteni în Retezat, fiind cazați la cabana Gențiana. Când au plecat au lăsat telefoanele la cabană, astfel că nu se poate comunica cu ei. „Din cauza vremii extrem de dificile cu viscol și vizibilitate redusă sub 10 metri, jandarmii au revenit de pe traseele montane la cabana Gențiana, iar echipa Salvamont Hunedoara s-a regrupat la cabana Pietrele urmând ca, imediat ce vremea va permite, salvatorii să reia acțiunea. Căutările se vor relua doar în condiții sigure pentru salvatori, mai exact, vreme potrivită pentru operațiunile de căutare-salvare, sub coordonarea salvatorilor montani din cadrul Serviciului Salvamont Hunedoara”, se mai arată în comunicatul Centrului de comunicare și informare publică al județului Hunedoara.

Traseul pe care salvatorii trebuie să înainteze se află, în urma căderilor de zăpadă, într-o zonă unde există pericol iminent de avalanșă.12