Erdogan anunţă bomba: Biserica Sfânta Sofia, redenumită moschee?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Erdogan anunţă bomba: Biserica Sfânta Sofia, redenumită moschee?

Externe 25 Martie 2019 / 14:45 602 accesări

Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, ar putea fi redenumită moschee, a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat pentru un post de televiziune, potrivit Times of Israel, arată mediafax. "Turiştii vin şi merg la Moscheea Albastră. Plătesc ceva pentru aceasta? ... Ei bine, vom face la fel cu Hagia Sophia", a declarat Erdogan duminică.

Întrebat dacă va fi eliminată taxa de intrare, acesta a declarat: "Nu este imposibil, dar nu vom face acest lucru sub numele «muzeu», ci sub numele «moscheea Hagia Sophia»".

Fostă biserică, apoi moschee, în prezent muzeu, Hagia Sophia a provocat frecvent controverse între creştini şi musulmani privind activităţile islamice desfăşurate în instituţie, fiind şi subiectul unor dispute politice între Turcia şi Grecia. Autorităţile din Grecia şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea privind o posibilă modificare a statutului de muzeu al instituţiei. Recep Erdogan - care, în prezent, este în campanie pentru alegerile municipale din 31 martie - nu s-a sfiit să folosească Hagia Sophia pentru a-şi atrage voturi. Acesta a vorbit din nou despre biserică după atacurile care au avut loc pe 15 martie în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, în care au murit 50 de oameni.

În manifestul asasinului din Noua Zeelandă, acesta vorbea şi despre faptul că Hagia Sophia va fi "eliberată" de minaretele sale. Hagia Sophia a fost iniţial construită ca biserică, în secolul al şaselea, ca piesă de rezistenţă a Constantinopolelui, capitala Imperiului Bizantin creştin. Imediat după ce oraşul a fost cucerit de otomani, în 1453, a devenit moschee, care a fost apoi convertită în muzeu, în urma unor reforme implementate în anii 1930, în timpul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce. De la venirea la putere a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, criticii şi susţinătorii secularismului s-au temut că Guvernul turc plănuieşte să reconvertească Hagia Sophia în moschee. Însă, anul trecut, în luna septembrie, Curtea Supremă din Turcia a respins o cerere înaintată de o asociaţie care cerea ca Hagia Sophia să fie deschisă pentru rugăciuni musulmane. Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, muzeul are anual milioane de vizitatori.

Taguri articol


12