Erdogan „visează cu ochii deschişi“ atunci când vorbeşte despre cucerirea Afrinului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Erdogan „visează cu ochii deschişi“ atunci când vorbeşte despre cucerirea Afrinului

Externe 14 Martie 2018 / 17:39 536 accesări
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că speră că armata turcă şi aliaţii săi rebeli sirieni vor cuceri până în cursul serii oraşul Afrin, din nord-vestul Siriei, împotriva căruia a fost declanşată o operaţiune militară vizând alungarea unei miliţii kurde, relatează AFP şi Reuters. „Ne-am apropiat puţin de Afrin. Sper, cu voia Domnului, că Afrin va cădea complet până diseară”, a afirmat Erdogan într-un discurs televizat, după ce Ankara a anunţat marţi că forţele sale au încercuit acest oraş. Erdogan a mai afirmat că civili din Afrin sunt evacuaţi în autovehicule printr-un coridor special. Ulterior, o sursă prezidenţială de la Ankara a nuanţat declaraţiile lui Erdogan, afirmând că preşedintele turc a vrut de fapt să spună că speră ca oraşul Afrin să fie „încercuit complet până miercuri seară”, nu cucerit.

Reacţionând la declaraţia preşedintelui turc, un înalt responsabil kurd din Siria a susţinut că acesta „visează” atunci când vorbeşte despre o cucerire iminentă a oraşului Afrin. „Se pare că preşedintele (...) Erdogan visează cu ochii deschişi atunci când vorbeşte despre o cădere a oraşului Afrin în această seară”, a declarat Redur Khalil, un purtător de cuvânt al Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG).

Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că zece combatanţi pro-regim au fost ucişi miercuri în nord-vestul Siriei, în lovituri aeriene ale armatei turce care au vizat barajul lor de control în apropierea enclavei kurde Afrin. Barajul se află pe singurul drum care leagă oraşul Afrin din enclava kurdă cu teritoriul adiacent aflat sub controlul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, şi unde sunt situate localităţile Nobol şi Zahraa. Barajul a fost ridicat recent pentru a opri activitatea călăuzelor care le cer sume exorbitante civililor din Afrin pentru a-i lăsa să părăsească acest teritoriu, indică OSDO. Turcia a lansat la 20 ianuarie o amplă ofensivă în enclava kurdă Afrin din Siria, situată la frontiera sa. Obiectivul este alungarea miliţiei kurde YPG, considerată de Ankara grupare teroristă, dar aliat crucial al SUA în lupta antijihadistă.

În discursul de miercuri, preşedintele turc Erdogan a mai afirmat că militanţii din nordul Irakului vor fi în curând anihilaţi: „Verificăm cuiburile de terorişti din nordul Irakului cu fiecare ocazie. În curând, îi vom zdrobi cu putere pe teroriştii de acolo”, a subliniat el. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat săptămâna trecută că Turcia şi guvernul central din Irak ar putea lansa o operaţiune militară comună împotriva militanţilor kurzi după alegerile parlamentare irakiene din luna mai.12