Erdogan vrea deja să extindă Palatul Alb

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Erdogan vrea deja să extindă Palatul Alb

Externe 15 Noiembrie 2014 / 00:00 2159 accesări

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, intenţionează să extindă deja controversatul şi fastuosul palat din capitală, comparat de opoziţie cu palatul lui Ceauşescu, adăugându-i o reşedinţă cu 250 de camere, afirmă Camera Arhitecţilor din Ankara. ”Complexul prezidenţial nu constă doar într-un palat ilegal”, a declarat, joi, preşedintele Camerei, Tezcan Karakus Candan. ”Reşedinţa în care va locui preşedintele urmează să fie extinsă pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, cu o reşedinţă de 250 de camere”, a adăugat el.

Inaugurat luna trecută, noul Palat Alb (Aksaray în turcă) al lui Erdogan face, de câteva săptămâni, obiectul unei polemici aprinse, din cauza mărimii şi preţului, ambele considerate... faraonice. ”Plantată” în mijlocul unui cartier verde din capitală, clădirea, un compromis între arhitectura otomană şi neoselgiucidă (prima dinastie turcă), acoperă o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi la sol şi are 1.000 de camere. Ministrul Finanţelor, Mehmet Simsek, a evaluat-o la 615 milioane de dolari. Opoziţia a criticat extrem de dur construcţia, pe care a comparat-o cu cea a ultimului preşedinte comunist al României, Nicolae Ceauşescu, ”ilustrând deriva autoritaristă şi megalomania lui Erdogan”. Noul şef de stat, care se află singur la conducerea ţării de 12 ani, s-a apărat subliniind că acest palat aparţine poporului turc şi că ”simbolizează vitalitatea noii Turcii” pe care o doreşte. Imobilul este criticat şi de ecologişti, care subliniază că lucrările de construcţie au fost duse la capăt în pofida unei decizii a justiţiei prin care se stabilea că şantierul nu respectă legile privind protecţia mediului. Adjunctul şefului de Cabinet al lui Erdogan a respins aceste acuzaţii, joi.

Primul oaspete străin al noului palat urmează să fie Papa Francisc, care efectuează, în perioada 28-30 noiembrie, o vizită oficială în Turcia. Într-un e-mail trimis Vaticanului, Camera Arhitecţilor din Ankara îl roagă pe Suveranul Pontif să nu se ducă la noul palat prezidenţial, ”pentru a nu legitima existenţa unei clădiri ilegale”.12