Eseul argumentativ - elementul surpriză al primei probe scrise la bacalaureat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eseul argumentativ - elementul surpriză al primei probe scrise la bacalaureat

Social 04 Iulie 2006 / 00:00 1847 accesări

La Constanţa, prima probă scrisă la disciplina limba şi literatura română, a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2006, s-a desfăşurat în 21 de centre de examen. Din cei 7.380 de candidaţi 8 au fost absenţi, considerînd şi absolventul eliminat de la proba orală de limbă modernă pentru că a folosit un telefon mobil. La unele Centre, examenul a început la 9.30 din cauza refacerii subiectelor ca urmare a desconspirării acestora din cauza breşelor de securitate a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC). "Nu au fost probleme deosebite, subiectele au fost furnizate în timp rezonabil, astfel că liceenii au început rezolvarea subiectelor conform programului şi niciun elev nu a fost prins copiind", a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Narciz Amza.

Ea a mai spus că unei eleve de la centrul de examen din Mangalia i s-a făcut rău şi a primit asistenţă medicală, iar după ce şi-a revenit a continuat proba, comisia de examen aprobînd prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor. Alţi elevi au suferit atacuri de panică după ce au constatat că nu se încadrează în timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor şi, în funcţie de situaţie, liceenii cu astfel de probleme au primit aprobarea de prelungire a timpului de examen. Vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, Anton Pantelimon a declarat că subiectele au fost furnizate în condiţii de securitate, sub paza jandarmilor, preşedinţilor de comisii, pe baza documentelor de identitate.

Rebreanu, Preda sau Petrescu

"Ineditul probei de astăzi a constat în formularea subiectului al II- lea care solicita elevului să scrie un eseu de tip argumentativ, de 15-20 de rînduri, în care trebuia să-şi exprime opinia despre următoarea afirmaţie . Era de meditat asupra acestui fragment de discurs, iar noutatea constă în faptul că este pentru prima oară cînd la subiectul al doilea nu se mai cere abordarea unui text funcţional de tip scrisoare, cerere sau invitaţie, ci un eseu de tip argumentativ", a declarat inspectorul de limbă şi literatură română al ISJ, Camelia Ciurăscu. Dacă la partea I candidaţii au avut de tratat un text arghezian, la partea a treia, Camelia Ciurăscu a apreciat că subiectele au fost generoase, elevii putînd alege unul dintre marii romancieri interbelici - Liviu Rebreanu, Marin Preda sau Camil Petrescu. De aceea, profesorii se aşteaptă la note bune, gradul de dificultate al subiectelor fiind considerat unul mediu. Pentru 44 de elevi de la Colegiul Naţional "Kemal Ataturk", astăzi este zi de examen. Ei vor susţine proba la limba şi literatura maternă, proba scrisă. Mîine, pentru absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a începe proba obligatorie a profilului, urmînd ca pe 6 iulie să participe la o probă la alegere, scrisă sau practică, din aria curiculară corespunzătoare specializării. Pe 7 iulie, participanţii la examen vor susţine o probă la alegere dintre disciplinile celorlalte arii curiculare. Rezultatele probelor scrise se vor afişa în data de 10 iulie 2006, după care urmează depunerea contestaţiilor. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat 2006 vor fi afişate pe 14 iulie.



12