Expoziția de artă contemporană „ROMA WOMEN WEAVING EUROPE“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect al ICR Berlin

Expoziția de artă contemporană „ROMA WOMEN WEAVING EUROPE“

Cultură 20 Martie 2019 / 17:53 837 accesări

Expoziția de artă contemporană “ROMA WOMEN WEAVING EUROPE” este un proiect al ICR Berlin în colaborare cu Institutul de Artă și Cultură a Romilor din Europa. Artiști: Mihaela Cimpeanu (RO), Ioanida Costache (RO), Mihaela Drăgan (RO), Ana Maria Gheorghe (RO), Delaine Le Bas (UK), Kiba Lumberg (FI), Małgorzata Mirga-Tas (PL), Emília Rigová (SK), Selma Selman (BiH), Alina Serban (RO), George Vasilescu (RO) and urban_roma (RO).

În perioada 21 martie – 30 iulie, Institutul Cultural Român din Berlin şi Institutul de Artă şi Cultură al Romilor din Europa (ERIAC) vor celebra mișcarea feministă romă din întreg spațiul european în cadrul unei expoziţii de artă contemporană şi a unei serii de evenimente conexe. Expoziţia a fost gândită sub un unic concept pentru două spaţii, cel al Galeriei ICR şi cel al ERIAC Berlin, care se află pe aceeaşi stradă, una la numărul 14, iar cealaltă la numărul 41.
Proiectul expozițional „Roma Women Weaving Europe” prezintă o selecție de artiști contemporani remarcabili, din România şi alte ţări europene, precum Polonia, Finlanda, Slovacia și Marea Britanie. Expoziția include creaţii artistice realizate intr-o mare diversitate de medii, de la pictură la instalație, video-art, artă decorativă și sculptură.
Problemele asociate cu inegalitatea de gen au devenit o temă centrală a dezbaterilor din ultimii ani. Cele aproximativ 6 milioane de femei de etnie romă din Europa se confruntă cu o discriminare multiplă, intersecţională – pe de o parte ca femei, pe de alta ca membre ale unei minorități etnice stigmatizate, prezentând un risc ridicat de excludere socială. Mișcarea feministă romă s-a format ca răspuns la lipsa de reprezentare, în căutarea unei voci care să articuleze interesele colective ale femeilor rome și se luptă pentru egalitate la intersecția categoriei etnicității cu cea de gen.
Program de vizitare:
21.03.2019 - 03.05.2019 │ Galeria ICR Berlin, Reinhardtstrasse 14, 10117 Berlin │ Ma-Vi 14-18.
21.03.2019 - 30.07.2019 │Galeria ERIAC, Reinhardtstrasse 41-43, 10117 Berlin │Lu-Vi 9-17.
Evenimente conexe:
21.03.2019: Vernisajul expoziției urmat de un performance cu Mihaela Drăgan și Ioanida Costache
8.04.2019: Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor se va organiza un tur ghidat al ambelor sedii, urmat de un performance al artistei Alina Şerban.
20.05.2019: Cu ocazia Zilei Rezistenţei Romilor (16 mai) se va organiza la sediul ICR o conferinţă pe tema mişcării feministe rome în România/Europa. Invitaţii vor fi anunţaţi ulterior.
Un proiect al ICR Berlin şi ERIAC cu sprijinul Institutului Polonez Berlin.
Mai multe informații despre programul ICR Berlin aici: www.rki-berlin.de.12