Expoziţie-eveniment în... Gara Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie-eveniment în... Gara Constanţa

Cultură 15 Noiembrie 2010 / 00:00 932 accesări

O expoziţie-eveniment, cum nu a mai văzut Constanţa, a avut loc, în acest weekend, într-un spaţiu neconvenţional: în... gară. Locul nu a fost ales întâmplător, artiştii constănţeni şi invitaţii lor din Bucureşti şi de peste hotare fiind inspiraţi de poezia locului, tema propusă, „Ca-n gară”, suscitând o euforie creativă. Extrem de bine primită de public, expoziţia a atras un număr impresionant de vizitatori, impresionaţi de sunet, culoare, fotografii, instalaţii inedite şi de proiecţii video.

Punctul de atracţie al amplei manifestări plastice „Ca-n gară”, la care a luat parte şi viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, l-a constituit o piramidă construită din... coji de seminţe, dar şi cubul din pliculeţe de ceai - intacte, dar mai ales folosite - adunate din întreaga lume. „Reveriile zilnice ne aduc maiestuoase structuri de solidă încredere. Vocaţia de constructor se consumă la nivelul reveriei, energiile se diluează în astenie, totul este lăsat pe mai târziu şi înlocuit cu gimnastici facile de tipul consumului de seminţe”, şi-a explicat demersul artistic făuritorul insolitei piramide, artistul Gabriel Brojboiu, iniţiatorul şi curatorul evenimentului.

Totodată, vizitatorii au fost atraşi şi de originalele şi expresivele montaje video ale artistei Iulia Pană. Impact au avut şi structurile din gips, încremenite pe scaun în aşteptare şi bagajele transparente ale asist. univ. drd. Anamaria Avram: „bagaje simbolice, croite pentru a depozita întregul balast al experienţelor personale, bagaje pentru a căra mici comori cotidiene, fiecare cu identitate proprie, la fel ca micile crâmpeie de viaţă pe care le găzduiesc”.

La eveniment au participat cu lucrări foto, video şi instalaţie, artişti constănţeni - Anamaria Avram, Gabriel Brojboiu, Gabriela Gheorghe, Iulia Pană, Gheorghe Constantin, Marius Vătămanu, bucureşteni - Dan Perjovschi - fotografie, Georgiana Cozma, dar şi invitaţi străini din Paris - Severine Bourguignon, Danemarca (video) - Hotel Proforma, Napoli - Antonio Manfredi şi Malta - Raphael Vella.

Expoziţia organizată de Fundaţia Culturală Menthor face parte din proiectul „Constanţa Caz”, eveniment ajuns la a treia ediţie, după succesul înregistrat anii precedenţi, în alte spaţii neconvenţionale: o cazemată din Eforie, respectiv o vilă în construcţie din Constanţa

Taguri articol


12