Fake news electoral à la Guy Verhofstadt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fake news electoral à la Guy Verhofstadt

26 Aprilie 2019 / 08:48 1729 accesări
Ștefan Siviu Molnar

Ștefan Siviu Molnar

Supărat, probabil, după corecția pe care i-au administrat-o verbal Norica Nicolai și Renate Weber, în urma dublului standard aplicat modului în care este tratat statul de drept în România de către voci din vestul Europei, politicianul liberal belgian Guy Verhofstadt anunță, cu pompă și emfază, pe contul personal de tweeter, că grupul politic ALDE din Parlamentul European a decis excluderea din rândurile sale a ALDE România.

Interesant este modul sec în care presa din România, în majoritate, preia știrea - fără niciun fel de documentare și fără contextul necesar. Cine are însă un minim interes pentru studiu și privește atent calendarul de activități al Parlamentului European, va observa că, „de facto”, activitatea politică la Parlamentul European s-a încheiat odată cu ultima sesiune de plen a forului continental, urmând ca perioada rămasă până la constituirea noului legislativ să se rezume doar la demersuri de ordin administrativ, precum încheierea formalităților care se cuvin la sfârșitul mandatului europarlamentarilor, mutarea și golirea birourilor ori servicii de curățenie și deratizare, în vederea instalării viitorului legislativ european, rezultat în urma alegerilor de la sfârșitul lunii mai. Mai mult, conform regulamentului de funcționare a Parlamentului European, grupurile politice care au activat într-o legislatură încheiată sunt de facto dizolvate de la închiderea activității politice, adică odată cu sfârșitul ultimei sesiuni de plen a actualei legislaturi, lucru care a avut loc deja la jumătatea acestei luni.

Având în vedere argumentele de mai sus, orice observator serios al activității din Parlamentul European poate vedea limpede că declarația de pe contul de Tweeter a lui Guy Verhofstadt este de fapt un fake news prin omisiune. Mai exact, grupul ALDE din Parlamentul European, ca și celelalte grupuri politice europene, nu mai există, ele încetându-și activitatea înainte de o eventuală decizie de excludere a ALDE. Conform regulamentului, abia la începutul noii legislaturi, după ce europarlamentarilor li s-au înmânat mandatele de către birourile electorale naționale, se trece la negocierile pentru constituirea grupurilor politice care vor alcătui noul legislativ european. În concluzie, se pune întrebarea: de unde îi exclude Verhofstadt? Dintr-un grup deja dizolvat?

Mai mult, în sprijinul afirmației prin care subliniez că enunțul lui Guy Verhofstadt este mai mult decât dubios, vin chiar ultimele „ordini de zi” ale ședințelor de plen. Conform regulamentului, această așa-zisă excludere a ALDE din grup ar fi trebuit anunțată în plenul lucrărilor de către președintele de ședință, ori în niciuna din zilele de lucru în plen ale ultimei sesiuni nu se regăsește un astfel de anunț.

În fapt, mesajul lui Guy Verhofstadt, care nu are nicio legătură cu realitatea, nu este decât o cimilitură de campanie electorală, aruncată pe piață în speranța că potențialul său electoral belgian va vedea în el un jucător politic cu valențe europene.

Personal, mai cred că în spatele acestei declarații stă de fapt orgoliul afectat al unui politician pe care europarlamentarul român Norica Nicolai l-a pus la punct atunci când le-a cerut europenilor să înceteze aplicarea dublului standard în cazul României.

Așadar, până la o așa-zisă excludere din ALDE Europa a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu e cale lungă, iar după alegerile europarlamentare, spusele lui Verhofstadt vor rămâne doar o declarație politică de campanie făcută de un oarecare politican flamand, cu nimic diferit față de unii dintre obscurii care au fost trimiși de electoratul român să populeze Palatul Parlamentului European. Declarația sforăitoare a belgianului pornit aprig în campanie electorală nu poate convinge nicicum electoratul că politica europeană stă în pixul său, dar poate atrage atenția asupra penibilului, care de cele mai multe ori, nu ține cont de granițe ori de mediul socio-cultural în care se produce.



12