Fenomenul mamelor minore ia dimensiuni alarmante în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interpelare în Senatul României a parlamentarului constănțean Ștefan Mihu

Fenomenul mamelor minore ia dimensiuni alarmante în România

Politică 26 Martie 2019 / 08:03 2462 accesări
Senatorul constănțean Ștefan Mihu:

Senatorul constănțean Ștefan Mihu: ""

În ședința Senatului din 25 martie 2019, senatorul social-democrat de Constanța Ștefan Mihu a adresat o interpelare doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României, dar si miniștrilor Educației Naționale, Sănătății și Muncii și Justiției Sociale. Obiectul interpelării îl reprezintă dimensiunile alarmante ale fenomenului mamelor minore din România.

Redăm, mai jos, integral, interpelarea senatorului constănțean:

“În ultimii ani, România s-a situat și continuă să se situeze, din păcate, pe o nedorită poziție «fruntașă» la nivel UE în ceea ce privește fenomenul mamelor minore, adică al foarte tinerelor feteabia trecute de pragul copilăriei, dar care devin, din varii motive, foarte tinere mămici. Astfel, potrivit EUROSTAT, țara noastră ocupă primul loc, în planul UE, cu circa 12,3% în ceea ce privește femeile aflate la prima naștere, care sunt minore. Cifrele respective sunt completate și de statisticile la nivel național, cu referire directă la informațiile furnizate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia, la nivelul anului 2017, dintr-un total de circa 19.000 de fete, devenite mame până la împlinirea vârstei majoratului, aproape 700 nu împliniseră încă 15 ani.

Fenomenul comportă o complexitatea socială deosebită, implicând atat grave lacune în asistența medicală de specialitate oferită în unele dintre satele și comunele țării sau în localități situate în zone defavorizate, coroborată cu lipsa unei educații sexuale adecvate în școli, inclusiv în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală. La aceste aspecte, se poate adăuga excluziunea socială, la care sunt supuse, nu de puține ori, foarte tinerele mămici, alături de alte aspecte de ordin social, deosebit de dureroase, decurgând direct din fenomenul «mamelor minore», precum abandonul școlar și deturnarea profesională a tinerelor fete. Nu în ultimul rând, ne confruntăm cu incidența sporită a copiilor abandonați în maternități, creșe sau alte instituții, măsurăla care recurg, din lipsăde mijloace de întreținere, nu puține dintre adolescentele aflate în asemenea situații.

Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne prezentați, stimată doamna Prim-Ministru și stimați membri ai Guvernului, ce strategie este avută în vedere la nivelul Executivului și ce măsuri concrete sunt considerate de către instituțiile naționale abilitate în vederea stopării urgente a fenomenului social profund îngrijorator prezentat.”12