Fidel Castro împlinește 90 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fidel Castro împlinește 90 de ani
Monden 13 August 2016 / 06:53 415 accesări 2 comentarii

La sosirea sa la putere, Fidel Castro nu dorea nici statui, nici străzi cu numele său și totuși imaginea părintelui Revoluției cubaneze, la zece ani de la retragerea politică, rămâne omniprezentă în insula comunistă, scrie vineri AFP.

Într-un portret difuzat cu o zi înainte ca liderul cubanez să împlinească 90 de ani, AFP relevă că, în ochii turiștilor, tot mai numeroși în Cuba, figura lui Castro reprezintă una din marile atracții ale țării, concurată doar de aceea a lui Ernesto 'Che' Guevara, alt simbol revoluționar, executat acum aproape 49 de ani în Bolivia.

"Este dificil totuși să te intersectezi din întâmplare cu Fidel Castro, retras de la putere de zece ani și practic inaccesibil. El nu primește decât rare vizite ale personalităților, la casa sa din Havana, pe care puține persoane ar fi capabile să o localizeze pe o hartă. Și mai rare sunt aparițiile sale publice sau publicarea fotografiilor recente cu el", arată AFP.

O discreție care contrastează cu omniprezența sa din timpul celor cinci decenii la putere, înainte de a-i lăsa locul fratelui său Raul, atunci când s-a îmbolnăvit în 2006.

Generații de cubanezi au crescut cu imaginea permanentă a lui Fidel, subiect inevitabil în conversații, figură studiată în școli și familiară la televiziunea de stat care difuza toate discursurile sale fluviu.

Oficial, el a vorbit mereu împotriva oricărui cult creat în jurul său.

"Sunt ostil la orice poate să semene cu un cult al personalității (...) și nu există nicio singură școală sau fabrică, niciun singur spital sau edificiu care să poarte numele meu", îi mărturisea Fidel Castro jurnalistului francez Ignacio Ramonet, fost director al publicației Le Monde diplomatique, într-o carte de interviuri publicată în 2006.

"Nu există nici măcar statui și practic nici portrete cu efigia mea", adăuga el.

Taguri articol
Loading...

2 comentarii

Hasta la victoria siempre! 10:48:00 / 13 August 2016
Daniel

La Multi Ani si Respect ! Un OM cu adevarat MARE, care a luptat mereu pentru ca oamenii de rand sa fie fericiti si nu injositi ca in capitalismul care a aparut, din pacate, si pe meleagurile noastre.

CITITORUL 21:09:19 / 13 August 2016
JIGODII CAPITALISTE

Am citi cu dispret si MARE MIRARE cum poate fi scris un articol despre un om- dar mai ales despore un erou Cubanez- si fara rusine, bun simt, omenie si nu mai continui , un asemenea articol nu se incheie cu URAREA de " LA MULTI ANI " unei personalitati care implineste 90 ( noua zeci de ani ) si nu 26 de-la lovitura militara din decembrie 1989 din romania,. RUSINE ANALFABETILOR CARE V-ATI UITAT TRADITIA ROMANEASCA,.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2515 secunde