Filmul tragediei şi activitatea autorităţilor, explicate de procurori, pe ore!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor

Filmul tragediei şi activitatea autorităţilor, explicate de procurori, pe ore!

Eveniment 28 Iulie 2019 / 18:01 2061 accesări

Unul dintre cei mai mari criminali în serie ai României a fost prins la Caracal. Anchetatorii au găsit rămăşitele a cel puţin patru oameni într-o casă a ororilor. Două tinere din judeţ, date dispărute în ultimele patru luni, au fost sechestrate şi ucise acolo de un mecanic auto pe nume Gheorghe Dincă. Faptele odioase ale criminalului au șocat România și presa a urmărit îndeaproape detaliile acestui caz.

Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiulCaracalcu o maşină "la ocazie". O altă tânără a dispărut în condiții similare, în urmă cu patru luni. Vinovat ar fiGheorghe Dincă, cel care le-a luat pe fete cu mașina și apoi le-a dus la casa lui, locul crimelor.

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

CE DEZVĂLUIE PROCURORII DESPRE CAZUL CRIMINALULUI DE LA CARACAL

Potrivit sitirpesurse.ro, totuși se pare că există o serie de informații eronate, contradictorii sau imprecise în spațiul public, motiv pentru careAsociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a decis să publice o scrisoare prin care dorește să aducă detalii și clarificări despre cazulcriminaluluide laCaracal: “În ultimele 24 de ore au existat multe informații în spațiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanții autorităților. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autoritățile statului, în acest caz, nu au reușit să salveze viața a două tinere, nici să arătăm vinovați sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.

Între obligația de rezervă și datoria noastră față de beneficiarul sistemului de justiție, cetățeanul,am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019,astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze și să tragă concluziile pe care le consideră corecte:

Miercuri, 24.07.2019 - ziua în care victima a dispărut

Joi, dimineața, 25.07.2019 - părinții victimei anunță poliția cu privire la disparițieJoi, ora 11,00 - victima apelează Serviciul de Urgență 112 de mai multe ori

Joi, ora 15,30 - Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliție la Parchetul de pe lângă JudecătoriaCaracal

Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanța provizorie de interceptare si localizare pentru două numere de telefon ce au rezultat din informații

Joi, ora 19,15 - este primită informația că victima ar putea fi în 3 locații dintr-o comună

Joi, ora 19,50 - sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații

Joi, ora 19,58 - se intră cu mandatele de percheziție în cele 3 locații

Joi, ora 19,58 - 21,00- se efectuează cele 3 percheziții fără a fi identificată victima sau alte probe

Joi, ora 21.00 - vineri 02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informație despre un autoturism implicat într-o altă speță asemănătoare

Vineri, ora 02,00 - se identifică proprietarul autoturismului

Vineri , ora 02,00 - sunt trimise echipaje de poliție în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata că nu exista nicio activitate

Vineri, ora 02,20 - sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă şi alte 2 posibile locuri

Vineri, ora 03,05 - sunt luate mandatele de percheziție de la instanță

Vineri , ora 03,15 - Politia anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05,30 - se constituie echipa de polițiști

Vineri, ora 06,00 - se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.

De asemenea,datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112pentru că ar fi auzit țipete.În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii şi un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de casedeoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima iarlocalizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliție au fost trimise să facă investigațiile necesare, iarprocurorii au dat indicații ca la cel mai mic semn de activitate să intre.Niciun procuror nu a interzis polițiștilor să intre în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observa în interiorul curții sau al casei.Ulterior acestor activități, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat şi au putut simți miros de fum, dar au crezut că e de la treburi casnice, iar cu ocazia percheziției un corp a fost găsit carbonizat.

AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz și dacă au existat erori sau încălcări ale dispozițiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârșit. Înțelegem că toate autoritățile statului au o obligație pozitivă de a interveni și de a apăra viața și integritate cetățenilor, ceea ce presupune ca în condiții de urgență, în care timpul este de esența îndeplinirii acestei obligații să existe dispozițiile legale și mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini”, arată cei de labiziday.ro.

Taguri articol


12