Florin Cîțu: La jumătatea anului vom face o evaluare cu mandatele pe masă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Florin Cîțu: La jumătatea anului vom face o evaluare cu mandatele pe masă

Administrație, Politică 13 Februarie 2021 / 17:04 2645 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Premierul Florin Cîţu a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, după o vizită la Bruxelles în care s-a întâlnit cu mai mulți lideri europeni. Șeful Executivului a detaliat discuțiile pe care le-a avut cu instituțiile europene referitoare la Programul Național de Redresare și Reziliență și proiectul de buget.

”Toți miniștrii au vrut mai mulți bani, față de anii precedenți, doar câteva excepții, la Finanțe și Secretariatul General al Guvernului. În mare parte, am răspuns solicitărilor. Așteptările mele pentru membri cabinetului: performanță și eficiență. Îi anunț că la jumătatea anului vom face o evaluare. Vom folosi indicatori intermediari, pentru execuția bugetară de la jumătatea anului. (…) Îmi asum un cost politic pentru a face România mai bună, oricare ar fi acela”, a precizat premierul.

Principalele declarații:

  • Bugetul a fost a treia temă discutată ( la Bruxelles). Trebuie să arătăm investitorilor că suntem un guvern responsabil. Am prezentat cifrele economice, care sunt mai bune decât a estimat oricine la începutul anului. De aici pornim cu cifrele pentru anul viitor. Avem sprijin pentru acest buget, pentru reformele incluse și pentru estimările estimate pentru deficit, în următorii patru ani.
  • Am mai discutat despre reforma justiție. Este important să îndeplinim recomandările MCV. Am adus în discuție aderarea la Zona Schengen. Cred că România își îndeplinește toate criteriile pentru a fi membră.
  • Suntem pe locul trei la nivelul UE în privința campaniei de vaccinare
  • Ne bazăm pe o realitate dură: venim după trei ani de guvernare PSD și un an de pandemie. Cheltuielile au crescut fără susținerea economică. Să fie clar pentru toată lumea ce face un buget: alocă resursele disponibile prin taxe către sectoarele din economie. Am spus că nu sunt de acord să susțin nenorocirile adoptate de PSD între 2017 și 2019.
  • Toți miniștrii au vrut mai mulți bani, față de anii precedenți, doar câteva excepții, la Finanțe și Secretariatul General al Guvernului. În mare parte, am răspuns solicitărilor. Așteptările mele pentru membri cabinetului: performanță și eficiență. Îi anunț că la jumătatea anului vom face o evaluare. Vom folosi indicatori intermediari, pentru execuția bugetară de la jumătatea anului.
  • Am plafonat cheltuielile salariale pentru toți operatorii economici, la nivelul lui 2020. Nu voi aștepta până la jumătatea anului pentru cei care nu au făcut reforme. Au timp jumătate de an, pentru a avea bugetele suplimentate.
  • În învățământul universitar și în educație au fost creșteri salariale: era nevoie, în contextul pandemiei.
  • 16,13 miliarde de lei cheltuiți în 2020, pentru combaterea efectelor pandemiei. O parte din măsuri vor fi incluse și în acest an. Din start bugetul a fost suplimentat cu sumele necesare pentru plata pensiilor și alocații. Se adaugă cheltuieli privind dobânzi și cheltuielile la UE.
  • Anul acesta, la Ministerul Sănătății sunt cu 2,2 miliarde de lei mai mult. Sectorul învățământ, la fel, are mai mulți bani. Despre salariile în sectorul bugetar: anvelopa salarială a fost de 109,5 miliarde de lei anul trecut, iar sporurile au însemnat 9,8%. Partea variabilă a fost de 27,7 miliarde de lei, aproape un sfert din anvelopa salarială. Noi nu susținem acest aspect.

Taguri articol


12