Forţele militare libiene au redobândit controlul asupra unor oraşe ocupate de SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţele militare libiene au redobândit controlul asupra unor oraşe ocupate de SI

Externe 22 Februarie 2016 / 15:44 549 accesări

Forţele militare loiale Guvernului libian din estul ţării susţin că au redobândit controlul asupra unor oraşe din nord, ocupate de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic (SI). Armata Naţională Libiană, care aparţine Guvernului cu sediul în Tobruk, a anunţat că în weekend a alungat militanţii SI din anumite zone ale provinciei Benghazi din nordul ţării, redobândind controlul asupra portului strategic Marisa şi oraşului Ajdabiya, situat la 150 de kilometri sud de Benghazi.

Libia se confruntă cu un conflict din 2011, după revolta împotriva fostului preşedinte Muammar Gaddafi, iar din 2014, în ţară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli, în nordul ţării, şi altul cu sediul la Tobruk, în est, recunoscut pe plan internaţional. SI a profitat de instabilitatea din ţară pentru a se infiltra, cucerind oraşul Sirte, la vest de Ajdabiya. Cel puţin 15 militanţi SI au murit în confruntările de duminică pentru redobândirea portului Marisa, a precizat un purtător de cuvânt al armatei, Munthir al-Khartoush. În Ajdabiya, armata a alungat militanţii din zona Galouz şi zona industrială a oraşului, ultimele poziţii pe care le mai deţineau în oraş. Trei militari au murit în confruntările de duminică. Potrivit unei surse medicale din Ajdabiya, 65 de persoane au murit şi peste 140 au fost rănite în luptele din ultimele două luni. Violenţele vin pe fondul nominalizării unui guvern unitar, în baza unui plan susţinut de ONU care încearcă să obţină aprobarea din partea Parlamentului libian recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în estul ţării. Confruntările dintre armata libiană şi islamişti de duminică au avut loc la două zile după ce SUA au atacat o tabără a militanţilor SI din oraşul Sabratha din vestul ţării, bombardamente în care au murit circa 50 de persoane, printre care şi doi angajaţi ai ambasadei Serbiei, răpiţi în Libia, în noiembrie.

Mai mulţi presupuşi membri SI au atacat, joi seara sau vineri, instalaţii ale câmpului petrolier libian de la Fida, a declarat, luni, Mustafa Sanalla, patronul companiei National Oil Corporation (NOC). Acesta a spus că teroriștii au incendiat un rezervor şi au avariat un altul, în timpul atacului. Fida se află la sud-vest de terminalele petroliere Es Sider şi Ras Lanuf, unde islamiştii au lansat deja mai multe atacuri şi au provocat pagube însemnate în luna ianuarie. Producţia totală de petrol a Libiei se situează în prezent la 360.000 - 370.000 de barili pe zi.

Citește și:

10 militanți suspectați de apartență la SI, între care un francez, arestați de autoritățile marocane

Salah Abdeslam s-a ascuns 20 de zile la Bruxelles, în timp ce era căutat în toată Europa

Turcia a bombardat intensiv poziţii kurde din nordul provinciei Alep

40 de condamnați la moarte pentru masacrul SI de la Tikrit

Avioane americane de război efectuează un atac asupra unei tabere SI în Libia12