Fost boxer constănțean, ucis în Spania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitura ucigătoare După un conflict cu luptătorul spaniol de K1 Moises Ruibal

Fost boxer constănțean, ucis în Spania

Eveniment 01 August 2014 / 00:00 9474 accesări

Lumea sportului românesc este în stare de șoc: fostul boxer Robert Dănceanu, în vârstă de 39 de ani, originar din Mangalia, a decedat într-un spital din Tenerife, în urma loviturilor primite în timpul unei altercaţii dintr-un bar. Dănceanu a intervenit pentru a-și proteja cumnatul, iar lovitura fatală se pare că a fost aplicată de Moises Ruibal, boxer și actual luptător de K1. Ruibal este fratele lui Moises Baute, luptător spaniol de K1, cei doi fiind prezenți în acest an chiar la Constanța, în gala Superkombat World Grand Prix III din 21 iunie.

„Mi-au omorât copilul! Așa un copil bun și cuminte cum n-ați văzut. Până la 38 de ani nu a spus un cuvânt urât la mama sau la tata. Din „săru-mâna“ nu ne scotea, nici pe mine, nici pe taică-su. Nu era căsătorit și tot timpul îi spuneam: „însoară-te, mamă, că noi suntem bătrâni“. El râdea și spunea că mai copilărește”, a declarat, îndurerată, mama lui Robert Dănceanu, aflată în Spania.

„Ambasada României la Madrid s-a autosesizat cu privire la incidentul din Tenerife în care a fost implicat sportivul român şi a întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la circumstanţele producerii incidentului. Conform informaţiilor transmise de către autorităţile spaniole, cetăţeanul român a decedat într-un spital din Tenerife, în urma loviturilor primite în timpul unei altercaţii care a avut loc într-un bar din aceeaşi zonă. Până în prezent, familia cetăţeanului român nu a contactat Ambasada României la Madrid pentru a solicita asistență consulară”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe al României într-un comunicat, adăugând că Poliţia locală a efectuat mai multe arestări, în incident fiind implicate mai multe persoane. Misiunea diplomatică a României continuă monitorizarea cazului, păstrează permanent legătura cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor.

DĂNCEANU A BOXAT LA FARUL CONSTANȚA ȘI LITORAL MANGALIA. Foști boxeri constănțeni trecuți de 50 de ani, actualmente antrenori, își amintesc de Robert Dănceanu ca un pugilist talentat la juniori, dar care nu și-a continuat cariera odată ajuns la seniori. „Prin 1992 a venit la Farul, unde eu eram antrenor, avea 17 ani pe atunci. Îmi amintesc că a cucerit un titlu național de juniori și un bronz la Campionatul Mondial de juniori. S-a lăsat de box la 19 sau la 20 de ani, când a plecat înapoi la Mangalia. Avea doi metri înălțime și 90 de kilograme, o constituție destul de fragilă pentru un supergreu. În același timp, era un om liniștit, poate prea liniștit pentru un pugilist”, a declarat Ilie Dascălu, antrenor de box la CS Farul Constanța. „A fost descoperit de maestrul Victor Plîngebani, care m-a antrenat și pe mine la Litoral Mangalia. Îmi aduc aminte că a cucerit trei titluri naționale la cadeți și juniori și un bronz european sau mondial la juniori. A trecut la Farul, a stat câțiva ani acolo. Era în aceeași generație cu Gabriel Oaidă și Marcelică Tudoriu, dar el boxa la categoria grea. După ce s-a lăsat de box, a plecat în Spania la muncă și se întorcea foarte rar în România”, a spus Nicu Chioveanu, antrenor de box la Callatis Mangalia.

„Ieri dimineață a murit (n.r. - miercuri). A murit ca un erou. L-a salvat pe soțul meu, că altfel îl omora pe el, și avem un copil de patru ani. Poliția spaniolă nu ne spune nimic, doar că a declanșat o anchetă. Violența nu ajută la nimic bun, doar distruge viețile unor oameni inocenți”, a spus sora lui Robert Dănceanu. Vestea a ajuns și la foștii vecini ai lui Dănceanu din Mangalia. Îndurerați, oamenii i-au aprins lumânări la ușă și spun că vor ajuta familia să-i repatrieze trupul.

SE PARE CĂ UN BOXER SPANIOL L-A UCIS PE DĂNCEANU. Robert Dănceanu a fost bodyguard-ul mai multor persoane foarte importante din România, printre care fostul premier Petre Roman şi fostul tenismen Ilie Năstase. Tragedia din Spania s-a produs în urmă cu câteva zile, când Robert a sărit în apărarea cumnatului său, care se afla într-un conflict cu spaniolul Moises Ruibal, un cunoscut boxer și practicant de K1. Dănceanu a fost lovit în plină figură de Ruibal şi a căzut la podea, lovindu-se rău la cap. A fost transportat la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Agresorul a fost reţinut, iar trupul neînsufleţit al fostului boxer va fi adus în România, zilele viitoare.

Ruibal Moises are 36 de ani și este fratele lui Baute Moises, luptător spaniol de K1 care a câștigat piramida greilor din gala Superkombat World Grand Prix III, desfășurată în data de 21 iunie 2014, în Sala Sporturilor din Constanţa. Ruibal, care a luptat în promoțiile de K1 Showtime și Glory Series, a fost și el prezent la Constanța, în calitate de antrenor al fratelui său. Moises Ruibal este reținut și cercetat de autoritățile spaniole pentru uciderea lui Robert Dănceanu. Din acest motiv, Baute și-a anulat meciul pe care urma să-l susțină mâine, la Constanța, cu Vlad Grigore, în gala Superkombat World Grand Prix IV. Nu mai vine în România nici celălalt spaniol anunțat pe afiș, Jonay Risco, adversarul lui Amansio Paraschiv. „Este o tragedie ce s-a întâmplat în Tenerife. Moises Baute a anunțat că nu mai vine în România, la fel și celălalt spaniol, probabil de frică să nu se inflameze spiritele. Din păcate, pe acest necaz al familiei Dănceanu se va face o promovare mai mare a galei Superkombat. Chiar nu vroiam să profităm de moartea unui om. Din ce am auzit eu, în acel scandal din bar au fost implicate mai multe persoane. Moises Ruibal este reținut de Poliție ca suspect și urmează ca justiția să decidă cine a fost vinovat”, a declarat Eduard Irimia, președintele promoției Superkombat.12