FRF a respectat întocmai litera și spiritul sancțiunilor UEFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal / Preliminariile EURO 2020

FRF a respectat întocmai litera și spiritul sancțiunilor UEFA

Sport 19 Octombrie 2019 / 09:41 710 accesări
Sursa foto: www.frf.ro

Sursa foto: www.frf.ro

Federația Română de Fotbal a răspuns pe site-ul oficial diverselor acuze din mass-media, referitoare la acțiunea de invitare a copiilor la meciul România - Norvegia,scor 1-1, disputat la 15 octombrie, pe Arena Naţională din Bucureşti,în preliminariile EURO 2020.

Iată în continuare punctul de vedere al FRF:

Federația Română de Fotbal este dezamăgită de abordarea ridicolă cu care mai mulți lideri de opinie au tratat acțiunea de invitare a copiilor în tribune la meciul România – Norvegia, în sensul că FRF ”s-a folosit de acești copii” și a abordat sancțiunea UEFA cu ”șmecherii”. Diferitele grade de speculație în acest registru au transformat, pe alocuri, dezamăgirea FRF în indignare. Drept pentru care, FRF se simte obligată să informeze opinia publică despre realitatea din spatele acestei acțiuni.

Cea mai deplasată ipoteză pe care dorim să o demontăm este aceea că zecile de mii de copii au fost aduse fără voia lor la stadion, prin metode preluate din cultura mitingurilor politice. În afară de declarația fermă a FRF că nu a organizat în niciun fel deplasarea copiilor, mai stau mărturie a falsității acuzei zecile, poate sutele, de declarații ale copiilor preluate în mass media înainte și după meci. Cu toții și-au manifestat bucuria de a veni la Arena Națională, unii după obositoare călătorii de la Timișoara sau Satu Mare. Sperăm că bănuiala că FRF poate manipula și presa să publice doar anumite păreri de copii nu a ajuns încă în registrul de atac al criticilor noștri.

O altă speculație absolut neadevărată este aceea că FRF a apelat la ”șmecherii” pentru a ”fenta” sancțiunea UEFA. Probabil că aici acuza este generată de o precară cunoaștere a regulamentelor și a spiritului sancțiunilor acordate de UEFA. Chiar și dihotomia vehiculată de „legal, dar imoral” este nesustenabilă. Ca să fie mai bine înțeles, să amintim că până acum ceva timp UEFA închidea stadioanele ca sancțiune, fără nicio excepție. Dacă și-ar fi dorit în continuare stadioane goale, UEFA ar fi păstrat vechea reglementare. Or, UEFA, prin toate acțiunile și programele sale, transmite fără încetare că fotbalul nu înseamnă doar jocul în sine, ci cuprinde, în același cuvânt, spectacolul oferit suporterilor. Așadar, organismul european își dorește ca spectatorii să fie în tribune, nu la porțile stadionului sau acasă. Desigur, sancțiunea pentru xenofobie trebuie aplicată, dar fotbalul trebuie să meargă înainte și să dea lecții. De aceea, UEFA a găsit o cale de mijloc, aceea de a permite copiilor să intre la meciuri cu sancțiuni, producând astfel o frustrare și o stigmatizare a fanilor extremiști. Dacă UEFA ar fi dorit să reglementeze această excepție, ar fi făcut-o, așa cum este foarte strictă cu alte categorii de spectatori și invitați la meciuri, unde stipulează cuantumuri fixe. La copii nu există nicio limită impusă pentru că tocmai acesta este spiritul, să fie fotbal cu tribune pline.

Absurdul acuzei că FRF a fentat sancțiunea UEFA mai este demonstrat și de faptul că la acest meci cu copii s-au cheltuit bani de care nu ar fi fost nevoie la stadionul total închis. Cum se știe, însă, FRF a oferit fiecărui copil o apă, o gustare, steaguri și eșarfe tricolore. Apoi FRF a angajat stewarzi ca la orice meci, ceea ce la porți închise n-ar fi fost nevoie. S-au suplimentat și serviciile medicale de urgență, cele de curățenie, consumurile de utilități. Totodată, fiecare copil a intrat cu bilet cu loc, ceea ce înseamnă alte cheltuieli pentru procesarea a 30.000 de bilete. La o socoteală simplă, de 1-2 euro cheltuială suplimentară pentru fiecare copil, rezultă că FRF aproape că și-a dublat singură sancțiunea pecuniară pe care o primise o dată cu închiderea porților. Cine fentează o sancțiune, dar plătește dublu? E absurd.

FRF vrea totodată să răspundă unor critici, pe alocuri ambalate în sugestii, privind accesul copiilor în tribune și la alte meciuri ale Naționalei, nu numai la cele cu sancțiuni. Acest lucru se întâmplă deja, nu trebuie inițiat niciun demers. Școlile și academiile de fotbal, pe baza unei solicitări la FRF, au avut și au acces gratuit la meciurile Naționalei. Totodată, fixarea unui număr de copii care să aibă acces la următorul meci, cel cu Suedia, ar însemna o abandonare a principiilor FRF. Adică, abia atunci ar putea fi acuzată - chiar pe drept - că inițiază acțiuni de mobilizare pentru o prezență artificială care să atingă pragul asumat public. Nu, FRF nu va acționa astfel. Copiii vor veni când vor dori și câți vor dori. FRF folosește acest prilej și invită din nou școlile și academiile de fotbal să aplice pentru intrare gratuită la meciuri. Efortul familiilor, al școlilor și al autorităților locale a fost fantastic din punct de vedere logistic. S-au mobilizat să vină la București pentru a susține echipa națională, într-unul dintre puținele momente sincere de atașament față de simbolurile naționale pe care le vedem în România. Le mulțumim încă o dată tuturor pentru gestul pe care l-au făcut!

În speranța că umbrele puse pe acțiunea de la meciul cu Norvegia s-au risipit, rămânem cu imaginea de neprețuit a unui stadion de copii cântând imnul României cu mâna la inimă.12