Fructe prețioase! Kilogramul de zmeură se vinde la preț de aur!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primele legume de sezon

Fructe prețioase! Kilogramul de zmeură se vinde la preț de aur!

Lifestyle 14 Februarie 2016 / 15:24 9493 accesări

Vremea din ultimele zile ne duce cu gândul la primăvară, iar după cele câteva luni de frig și de alimentație mai bogată în grăsimi și mai săracă în vegetale, cu toții așteptăm primele legume de sezon. În piețe și în marile magazine au apărut deja primele legume proaspete, însă cele mai multe sunt din import. Dacă unele produse au prețuri accesibile pentru constănțeni, sunt fructe care pot intra cu succes în categoria de lux, prețul lor putând face concurență bijuteriilor. De exemplu, un kilogram de zmeură în hipermarketul Cora costă în aceste zile cam cât un gram de aur de 24 de carate - 136 de lei. Nici afinele nu sunt accesibile oricărui cumpărător, pentru că un kilogram din aceste fructe se vinde cu aproape 100 de lei. Pentru a nu părea total inaccesibile, comercianții vând aceste fructe prețioase la caserole de câte 125 sau 250 de grame, o cutiuță cu 20 - 30 de bobițe de afine de 125 de grame fiind la vânzare la 9,5 lei, iar o cutie de aceeași greutate de zmeură - la 17 lei. Căpșunile sunt ceva mai ieftine, fiind la vânzare cu 9 lei caserola de 500 de grame, respectiv 18 lei kilogramul. Pentru că aceste fructe sunt considerate o puternică sursă de antioxidanți, fiind recomandate în ultima perioadă de nutriționiști ca armă împotriva cancerului, comercianții speculează și ridică prețul.

Mai accesibile sunt legumele de primăvară, în același hipermarket fiind la vânzare salată verde la 2 lei bucata, ceapă verde la 1,5 lei legătura, spanac la pungă de 500 de grame - 6 lei, ridichi roșii la 2 lei legătura, pătrunjel și mărar proaspăt la 90 de bani. Mai scumpe sunt roșiile, care se vând cu prețuri între 5,5 lei/kilogram din import - Turcia sau Italia - și 14 lei, pentru roșiile cherry crescute în România. Castraveții din Grecia se comercializează cu 7 - 8 lei kilogramul, ardeiul gras sau kapia din Italia se vinde cu 7 - 10 lei, iar dovleceii din Turcia sunt 7,5 lei/kilogram.

CÂT COSTĂ LEGUMELE ECOLOGICE Un raion special din hipermarketuri este dedicat legumelor și fructelor încadrate în categoria Ecologic, producătorii garantând astfel că nu sunt crescute în zone poluate sau cu adaos de fertilizatori chimici. Astfel, un fruct de avocado este 9 lei, o plasă de 500 de grame de lămâi costă 10 lei, iar un kilogram de portocale este 12,5 lei. Caserola de 500 de grame de roșii costă 9 lei, iar cea de roșii cherry de 250 de grame este 7,5 lei, un castravete de aproximativ 300 de grame se vinde cu 5,2 lei, în timp ce o căpățână de usturoi (90 de grame) costă 5,4 lei. Toate produsele ecologice sunt importate din Grecia sau China.12