Fructe și legume care reduc stresul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fructe și legume care reduc stresul

29 Noiembrie 2023 / 05:45 366 accesări

Acest articol este un material tip Guest Post - Editorial, nu reprezinta punctul de vedere al publicatiei noastre si nu este un material redactional

În lumea modernă, stresul este una dintre principalele probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi. Timpul a devenit o resursă tot mai valoroasă, iar managementul treburilor personale și profesionale devine tot mai complicat.

Aglomerația urbană, gradul ridicat de utilizare a tehnologiei, alimentația dezordonată și lipsa de somn de calitate își pun de asemenea amprenta, în mod negativ, asupra sănătății noastre.

Conform unui studiu realizat în anul 2019 pe un eșantion de o mie de persoane, stresul este afecțiunea comună de care suferă 98% dintre români. Relațiile cu superiorii la locul de muncă și nesiguranța zilei de mâine erau principalele motive de neliniște ale respondenților chestionați de către un institut de cercetare.

Legătura dintre consumul de fructe și legume și reducerea stresului

Mai nou, chiar în 2023, cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Perth, Australia, au evidențiat o legătura directă între nivelul de stres și consumul de fructe și legume. Astfel, s-a observat că persoanele (femei și bărbați) care consumă cel puțin 470 g de astfel de alimente zilnic ar avea un nivel de stres cu 10% mai mic decât cele care mâncau mai puțin de 230 g pe zi. Aceste date susțin un studiu anterior al Universității din Sydney, care a subliniat legătura între consumul a 3-4 porții de legume pe zi și reducerea stresului psihologic cu 18% în cazul femeilor.

"Mecanismele prin care consumul abundent de fructe și legume influențează nivelul de stres nu sunt clare momentan. Este posibil ca rolul protector să fie determinat de unele dintre componentele găsite în fructe și legume, cum ar fi carotenoidele care dau legumelor culorile roșu, galben și portocaliu și flavonoidele găsite în coaja merelor, care pot reduce inflamația. În plus, unele substanțe nutritive, de exemplu aminoacizii și mineralele, stimulează hormonii fericirii din creier - serotonina și dopamina - care promovează sentimentele bune", a explicat Simone Radavelli-Bagatini, cercetător principal la Institutul de Cercetare în Nutriție al Universității Edith Cowan.

În ansamblu, reducerea stresului ține de mulți factori, stilul de viață și alegerile personale fiind esențiale în acest sens. Un ritm echilibrat, cât mai relaxat, care îmbină utilul cu plăcutul, este mereu de preferat, studiile arătând că nivelul de sănătate poate fi astfel unul mult mai bun.

Fructele sunt o prezență pozitivă în viața oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind asociate cu hrana sănătoasă, inclusiv în legende și povești populare. Ca o paralelă, fructele sunt „vedete” și în numeroase jocuri de cazino. Fruit Shop, Seven Fruits, Lucky Hot, Banana Party, Dice and Roll, Shining Crown sau Burning Hot sunt doar câteva din cele mai apreciate pacanele cu fructe disponibile și pe platformele licențiate în România.

Ce fructe și legume ne ajută împotriva stresului

Înainte de toate, trebuie pus accentul pe faptul că este importantă starea fructelor și legumelor ce urmează să fie consumate. Cele mai multe beneficii sunt oferite de fructele și legumele crude. Prin gătire și procesare, unele elemente nutritive și alți factori benefici scad în cantitate. Livrarea de nutrienți este esențială pentru o funcționare emoțională optimă a unei persoane. Așadar, ceea ce mâncăm ne alimentează nu doar fizicul, ci și psihicul.

Pentru ameliorarea stresului, se pare că cele mai eficiente fructe și legume sunt banane, morcovii, merele, spanacul, salata verde, citricele (mai ales grapefruit), fructe de pădure proaspete, castraveții și kiwi.

În principiu, orice porții de fructe și legume aduc avantaje sănătății umane, chiar și atunci când sunt procesate. Nu întâmplător, inclusiv din considerente etice, alimentele de tip plant-based sunt tot mai des întâlnite în magazine, fast-food-uri și restaurante din întreaga lume.

Acest articol este un material tip Guest Post - Editorial, nu reprezinta punctul de vedere al publicatiei noastre si nu este un material redactional



Ştiri recomandate

12