Georgienii, la urne! Trebuie să-şi aleagă preşedintele!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Georgienii, la urne! Trebuie să-şi aleagă preşedintele!

Externe 29 Octombrie 2018 / 16:30 449 accesări
Fosta ambasadoare a Franţei în Georgia, Salome Zurabişvili

Fosta ambasadoare a Franţei în Georgia, Salome Zurabişvili

Alegătorii din Georgia vor ieşi din nou la urne cel mai târziu la 2 decembrie pentru a-şi alege preşedintele, după ce în primul tur de scrutin desfăşurat duminică niciunul dintre candidaţi nu a obţinut o majoritate clară, a anunţat luni autoritatea electorală, transmit dpa, Reuters şi AFP. Opoziţia din fosta republică sovietică din Caucaz a început luni să-şi unească forţele, pentru a creşte şansele de victorie în al doilea tur asupra candidatei susţinute de partidul aflat la putere, fosta ambasadoare a Franţei în Georgia,Salome Zurabişvili.

Zurabişvili a obţinut 38,64% din voturi faţă de 37,74% principalul său adversar, Grigol Vaşadze, conform rezultatelor anunţate luni de Comisia electorală centrală. Rata de participare a fost de circa 47%. Salome Zurabişvili, în vârstă de 66 de ani, născută la Paris, într-o familie de emigranţi gruzini, a fost aleasă în 2016 în parlamentul de la Tbilisi ca deputat independent, iar în campania prezidenţială este susţinută de partidul Visul georgian, controlat de Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din ţară şi considerat de altfel de critici liderul din umbră al Georgiei.

Un alt candidat al opoziţiei, fostul preşedinte al parlamentului David Bakradze (Georgia Europeană), a ajuns pe poziţia a treia, cu circa 11% din voturi, iar formaţiunea sa a anunţat că îl va susţine pe Vaşadze în al doilea tur. Şi alte forţe din opoziţie i-au urmat exemplul, poziţionându-se în spatele lui Vaşadze şi formând un front unit în faţa formaţiunii aflate la putere, Visul georgian.

Grigol Vaşadze, susţinut de Mişcarea naţională unită fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, astăzi aflat în exil, şi de alte zece partide, reproşează guvernului că nu a reuşit să reducă nivelul sărăciei din ţară. Vaşadze, în vârstă de 60 de ani şi căsătorit cu celebra balerină Nina Ananiaşvili, a fost diplomat în epoca sovietică şi - la fel ca rivala sa din al doilea tur - şef al diplomaţiei în timpul lui Saakaşvili, între 2008 şi 2012. Dacă va fi ales, Vaşadze a promis că va organiza alegeri legislative anticipate.

Preşedinţia a devenit în mare parte o funcţie de figuraţie în Georgia, o mare parte din prerogativele cu caracter executiv ale preşedintelui fiind transferate în ultimii ani către prim-ministru, dar rămâne un post cu influenţă politică şi titularul său contribuie la conturarea imaginii ţării în străinătate. Ţara cu 3,7 milioane de locuitori este un aliat strategic al Washingtonului în regiune şi speră să adere la Uniunea Europeană şi NATO, iar teritoriul său este traversat de conducte care transportă ţiţei şi gaz din bazinul caspic spre Europa.12