Germania reîntregeşte familiile migranţilor... Deocamdată doar în stadiul de proiect

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania reîntregeşte familiile migranţilor... Deocamdată doar în stadiul de proiect

Externe 09 Mai 2018 / 17:49 535 accesări

Cabinetul cancelarului Angela Merkel a convenit miercuri să permită unui număr limitat de membri de familie să se alăture migranţilor aflaţi în Germania, potrivit agerpres.ro. Decizia pune capăt unei îndelungate dispute între partidele din coaliţia guvernamentală, relatează Reuters. Conform noilor prevederi, din august, în fiecare lună un total de 1.000 de rude apropiate ale migranţilor cu "statut subsidiar" - care se bucură de un nivel de protecţie redus faţă de cei care au obţinut statutul de refugiat - vor putea veni în Germania, din raţiuni umanitare. Este vorba în principal de soţi sau soţii, minori şi părinţi de minori.

Ministrul de interne Horst Seehofer a afirmat că proiectul asigură un "echilibru responsabil" între datoria guvernului de a menţine familiile unite şi capacitatea autorităţilor de a face faţă unui număr mare de migranţi. Peste 1,6 milioane de migranţi au venit în Germania începând din 2014, mulţi dintre ei alungaţi de acasă de războaiele din Orientul Mijlociu. Valul de sosiri a generat îngrijorare în ce priveşte integrarea acestor migranţi în cea mai mare economie a Europei. Presat să limiteze fluxul intrărilor, guvernul lui Merkel a suspendat, în martie 2016, reîntregirea familiilor, ceea ce i-a afectat îndeosebi pe sirieni, cel mai mare grup de solicitanţi de azil din Germania şi dintre care mulţi primiseră statutul de protecţie subsidiară.

Noile prevederi, care vor fi examinate de parlament săptămânile următoare, presupun o anumită flexibilitate în primele cinci luni de aplicare. Astfel, dacă nu este atins într-o lună pragul de 1000 de persoane, diferenţa poate fi repartizată în lunile următoare, clauză ce reprezintă un compromis în răspuns la solicitarea de flexibilitate permanentă venită din partea SPD - Partidul Social-Democrat, partenerii de coaliţie ai conservatorilor lui Merkel -, opţiune respinsă de aceştia din urmă. Totodată, persoanele cu cazier sau considerate ca prezentând o potenţială ameninţare de securitate nu vor avea dreptul la reîntregirea familiei, dar - printr-o decizie controversată - se va face excepţie în cazul celor bănuiţi că ar putea prezenta pericol, dar care s-au reabilitat şi cooperează cu autorităţile.

Alice Weidel, co-lideră a AfD (Alternativa pentru Germania, extremă-dreapta), a evocat o propunere "venită de la casa de nebuni", adăugând că guvernul facilitează astfel "instalarea în ţară" a potenţialilor terorişti. Potrivit media germane, s-au înregistrat deja circa 26.000 de cereri de reîntregire a familiei.

Taguri articol


12