Google a lansat Gemini, modelul de inteligență artificială generativă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Google a lansat Gemini, modelul de inteligență artificială generativă

Tehnologie 06 Decembrie 2023 / 21:28 996 accesări

Gemini este ceea ce oamenii de știință numesc model lingvistic mare (LLM), adică un sistem matematic complex care poate “învăța” analizând cantități mari de date, după care poate genera un text.

Gemini este considerat un adversar direct pentru GPT-4, dezvoltat de OpenAI.

Gemini este mult mai avansat decât modelele anterioare ale companiei, poate genera răspunsuri mai precise care se pot apropia chiar de imitarea raționamentului uman, în anumite situații. De exemplu, dacă i se prezintă o problemă de matematică care include linii, forme și alte imagini, poate răspunde în același mod în care ar face-o un elev de liceu, susține compania.

"Această nouă eră a modelelor AI reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi ştiinţifice şi inginereşti pe care noi le-am făcut în calitatea noastră de companie", a declarat CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, într-un mesaj publicat pe blogul grupului.

După lansarea ChatGPT de către OpenAI în urmă cu un an, Google s-a grăbit să producă un software AI care să rivalizeze cu cel produs de OpenAI, o companie susţinută de Microsoft.

Google a încorporat miercuri o parte din noul model tehnologic Gemini în asistentul său AI, Bard, şi a spus că intenţionează să lanseze cea mai avansată versiune de Gemini, prin intermediul Bard, la începutul anului viitor.

Grupul Alphabet a dezvăluit că a produs trei versiuni de Gemini, fiecare dintre ele fiind concepută pentru a utiliza o cantitate diferită a puterii de procesare:Ultra, Pro și Nano.

Ultra este concepută pentru a aborda sarcini complexe și va fi lansată abia anul viitor. Pro va fi lansată în numeroase servicii Google, inclusiv în chatbot-ul Bard, începând de miercuri. Nano va alimenta unele funcții pe smartphone-ul Pixel 8 Pro, cum ar fi rezumarea înregistrărilor audio și oferirea de răspunsuri text sugerate în conversațiile WhatsApp, fiind disponibilă tot de miercuri.

Google încearcă de peste un an să dezvolte o tehnologie care să rivalizeze cu ChatGPT al OpenAI. În martie, Google a lansat chatbot-ul Bard, cu care a avut performanțe mediocre. O lună mai târziu, compania a anunțat colaborări cu Google Brain și DeepMind, care reunesc peste 2.000 de cercetători și ingineri, iar în luna mai a transmis că a început să dezvolte Gemini.Ştiri recomandate

12