Grădinița și liceul vor deveni obligatorii! Vezi de când!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În fază de proiect Grădinița și liceul vor deveni obligatorii! Vezi de când!
Educație 08 Martie 2018 / 16:16 2422 accesări 3 comentarii

Nu este o idee nouă, dar până acum nu a fost pusă în practică. Învățământul obligatoriu s-ar putea prelungi la 12 clase. Deputații au depus un proiect în acest sens și doresc că până în 2020, ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani liceu să devină obligatorii. Conform site-ului https://www.portalinvatamant.ro/, mai întâi, proiectul va fi supus votului în Cameră Deputaților. Potrivit inițiatorilor, sărăcia, șomajul, scăderea natalității și cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preșcolari. Potrivit portalinvatamant.ro, în 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 și 6 ani au fost înscriși la grădiniță, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleași statistici arată și că numărul grădinițelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii. „Dacă ar deveni obligatorie (n.r. - grădinița), automat, conform Legii Educației și costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educației. Ar fi o măsură binevenită mai ales în sistemul rural“, spune Eugen Ilea.

Conform statisticilor, nici în licee, situația nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120.000 de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat. „Este în vigoare articolul care spune foarte clar că până în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasă a XII-a“, a declarat fostul ministru al Educației Liviu Pop.

Practic, dacă legea va fi modificată, pe lângă clasele finale de liceu, ar deveni obligatorii și grupa mijlocie și grupa mare.

Măsura ar putea avea urmări pozitive, elevii ar fi susținuți de stat să termine 12 clase și să se integreze apoi mai ușor pe piață muncii. În ceea ce privește grădiniță obligatorie, statul ar trebui să asigure mai întâi necesarul de locuri pentru copii, fiindcă în momentul de față în grădinițele de stat nu există locuri suficiente. (https://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-liceu-9/devine-invatamantul-de-15-clase-obligatoriu-7781.html).

.

Loading...

3 comentarii

§ 16:33:15 / 08 Martie 2018

pai daca sunt obligatorii inseamna ca se da si alocatie daca se da si alocatie le umpleti automat de tiganii adica de votantii vostri futu-va-n gat de zdrente

un constantean 08:14:12 / 09 Martie 2018
Pentru §

Art. 1 (1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a sttului acordata tuturor copiilor, fara discriminare. Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata 2012. Lege nr. 61/1993 republicata 2012 (2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani. (3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora. (4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical. citeste legea , si acum este la fel, comentzi fara sa ai habar,,,

Zău 13:22:13 / 12 Martie 2018
Chiar așa de când așa ceva !?

Nebunie a nebunilor de politicieni dezmățați și derbedei !? Dacă părinții vor fi de acord cu această nebunie, chiar numai este de făcut nimic în țara aceasta, cum să trăiți cu forța copiii la grădiniță, copiii și părinții să fie de acord, să vrea și pe urmă, da, derbedeii de politicieni dezmățați și descreierați, intră " bocancii în viața familiei și hotărăsc, păi, cine a dat viață copiilor, statul ori părinții !? Dragi PĂRINȚI, nu vă lăsați duși de pungașii și derbedeii din politica românească, politicienii nu au voie : să se amestece, să ia hotărâri, să treacă peste capul părinților / familiei, asta nu trebuie să se petreacă !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1984 secunde