Guvernul poate funcţiona şi fără miniştrii ALDE demisionari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Art. 38 din Codul administrativ Guvernul poate funcţiona şi fără miniştrii ALDE demisionari
Administrație 08 Septembrie 2019 / 16:41 210 accesări 1 comentariu
Adrian Năstase: „Mai multi oameni politici si analisti au lansat, in ultimile zile,  o diversiune si anume ca, in lipsa ministrilor ALDE, nu se pot tine sedinte de guvern. Nu vad temeiul (altul decat cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmatie”.

Adrian Năstase: „Mai multi oameni politici si analisti au lansat, in ultimile zile, o diversiune si anume ca, in lipsa ministrilor ALDE, nu se pot tine sedinte de guvern. Nu vad temeiul (altul decat cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmatie”.

Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte PSD, susţine că Guvernul poate funcţiona, potrivit legii, şi fără miniştrii ALDE demisionari. „Mai multi oameni politici si analisti au lansat, in ultimile zile, o diversiune si anume ca, in lipsa ministrilor ALDE, nu se pot tine sedinte de guvern. Nu vad temeiul (altul decat cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmatie. Nici din punctul de vedere al rostului guvernului de a administra, in timp real, problemele tarii si nici din punct de vedere strict legal.

Astfel, in art.38 din Codul administrativ, se precizeaza:

„(1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul documentelor şi al altor măsuri adoptate de Guvern.”

Aceeasi prevedere exista si in art 27 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Din alin. 1 rezulta trei concluzii 1. prezenta pentru sedinte – majoritatea membrilor cabinetului; 2. modalitatea de luare a deciziilor de catre ministrii prezenti – consensul; 3. daca acesta nu poate fi obtinut, hotaraste premierul.

Deci, se pot tine sedinte de guvern, in masura in care ministrii ramasi in cabinet sunt majoritari.

Separat, trebuie discutate modalitatile de depasire a sabotajului presedintelui – ne-numirea interimarilor si, ulterior, prezentarea in parlament a unui guvern reconfigurat politic”, scrie Adrian Năstase peblogul personal.

Taguri articol
guvernALDEadriannăstase
Loading...

1 comentariu

edy 08:01:03 / 09 Septembrie 2019
bun sfatuitor

Ia uite te mai pricepi si la altceva decit la tap-tzarap !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2044 secunde