Guvernul taie din contribuţia virată la Pilonul II de pensii private obligatorii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul taie din contribuţia virată la Pilonul II de pensii private obligatorii?

Economie 23 August 2017 / 11:00 6718 accesări

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), potrivit unor surse din piaţa de profil.

Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate. În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%, scrie Profit.ro. “Intenția a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La întâlnire, desfășurată săptămâna trecută, au fost prezenți și președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, vicepreședintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției. Reducerea ar trebui să devină operațională de la 1 ianuarie și va afecta cei aproape 7 milioane de participanți la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate în conturile individuale de pensii. În varianta cea mai dură, dacă s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la vârsta pensonării, un salariat care se angajează acum va trebui să muncească 200 de ani, comparativ cu 40 de ani în prezent”, au afirmat sursele.

Întâlniri ale reprezentanților pieței cu ASF pe această temă au avut loc și ieri (marți, 22 august - n.r.), administratorii de fonduri prezentând autorității de supraveghere ce impact ar avea mai multe variante de reducere a contribuțiilor virate la Pilonul II.

Sursele citate au mai adăugat că, având în vedere creșterile salariale prognozate pentru 2018, autoritățile au ajuns la concluzia că reducerea procentuală a contribuției nu va efect și asupra contribuției efective, pentru angajații cărora le vor crește salariile. O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%. Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul 3, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul 2, cel al pensiilor obligatorii administrate privat. O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul 3. Banii reținuți de la angajați sunt dați de către stat în administrare privată, iar contribuțiile sunt mult mai vulnerabile la decizii administrative discreționare de tipul celor propuse în trecut și aplicate în state precum Ungaria și Polonia, unde sumele acumulate au fost "confiscate" și reîntoarse la sistemul public.

Guvernul nu este la prima intenție prin care urmărește desființarea Pilonul II. Ministrul Mișa și-a început mandatul la Finanțe printr-o declarație care anunța posibilitatea desființării sistemului de pensii private obligatorii, după care a retractat.12