Horia Tecău, la a patra finală de dublu la Wimbledon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După un duel dramatic cu Florin Mergea

Horia Tecău, la a patra finală de dublu la Wimbledon

Sport 10 Iulie 2015 / 00:00 625 accesări

Tenismanul constănțean Horia Tecău s-a calificat pentru a patra oară în carieră în finala de dublu masculin de la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului. După ce a ajuns în ultimul act pe iarba londoneză în 2010, 2011 şi 2012, de fiecare dată în echipă cu suedezul Robert Lindstedt, însă nu a reușit să câștige titlul, sportivul în vârstă de 30 de ani va juca, din nou, cu trofeul pe masă. De această dată, Tecău face pereche cu olandezul Jean-Julien Rojer, iar cei doi se află la prima finală de Grand Slam în această formulă. Semifinaliști în acest sezon la Australian Open și Roland Garros, cei doi au spart ghinionul și sunt mari favoriți la câștigarea turneului de la Wimbledon. Ieri, în semifinale, perechea româno-olandeză, cap de serie nr. 4, a avut parte de un duel dramatic împotriva dublului alcătuit din Florin Mergea și indianul Rohan Bopanna, cap de serie nr. 9.

Foști colegi la juniori, unde au cucerit împreună de două ori titlul la Wimbledon, în 2002 și 2003, Tecău și Mergea s-au aflat față în față pentru a șasea oară, toate întâlnirile precedente fiind câștigate de constănțean. De această dată, partida a fost mult mai echilibrată, mai ales că Mergea și Bopanna aveau moralul ridicat, după ce au trecut, în sferturi, de liderii clasamentului mondial ATP la dublu, frații gemeni americani Bob şi Mike Bryan.

În confruntarea de ieri, s-a ajuns în setul decisiv, unde Tecău și Rojer au ratat o minge de meci la scorul de 5-4, dar au profitat de a doua șansă și s-au impus cu scorul de 4-6, 6-2, 6-3, 4-6, 13-11, după trei ore şi 22 de minute de joc. Calificarea în finala de la Wimbledon este recompensată cu un cec în valoare de 170.000 de lire sterline şi 1.200 de puncte ATP, iar dacă vor cuceri trofeul, Tecău și Rojer vor primi 340.000 de lire sterline şi 2.000 de puncte ATP. În schimb, Mergea și Bopanna vor încasa un cec de 85.000 de lire sterline şi vor lua 720 de puncte ATP.

În finala programată mâine, Tecău și Rojer vor întâlni perechea alcătuită de Jamie Murray (Marea Britanie) și John Peers (Australia), cap de serie nr. 13, care a dispus, în cealaltă semifinală, cu scorul de 4-6, 6-3, 6-4, 6-2, de cuplul format din Jonathan Erlich (Israel) și Philipp Petzschner (Germania). Singurul român care a câştigat turneul de la Wimbledon la dublu masculin este Ilie Năstase, care s-a impus, alături de americanul Jimmy Connors, în finala din 1973, în faţa australienilor John Cooper şi Neale Fraser. În total, Năstase are în palmares trei titluri de Grand Slam la dublu masculin: la Roland Garros, în 1970, în echipă cu Ion Ţiriac, la Wimbledon, în 1973, şi la US Open, în 1975, acestea din urmă în echipă cu Connors.12