În timpul concediului de odihnă nu se poate ține cont de concediul de creșterea copilului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie la nivel UE

În timpul concediului de odihnă nu se poate ține cont de concediul de creșterea copilului!

Social 06 Octombrie 2018 / 22:00 905 accesări

Cum pe perioada concediului de creștere a copilului raportul de muncă este suspendat, iar salariatul nu muncește efectiv, nu există motiv pentru a lua în considerare perioada acestui concediu la acordarea celui de odihnă. Considerând că legislația noastră nu este în acord aici cu cea europeană, un magistrat român și-a căutat dreptatea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar Curtea a concluzionat recent că legislația noastră nu este în dezacord cu dreptul Uniunii, iar perioada de concediu de creștere nu poate fi valorificată pentru acordarea concediului anual plătit.

Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat astfel cu privire la cazul unui magistrat la Tribunalul Botoșani, care, după ce a beneficiat de concediu de maternitate între 1 octombrie 2014 și 3 februarie 2015, de la 4 februarie la 16 septembrie 2015 a beneficiat și de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. În această din urmă perioadă, raportul său de muncă a fost suspendat, informează profit.ro.

Judecătorii CJUE au decis că, într-o situație precum cea în discuție, perioada de concediu pentru creșterea copilului de care a beneficiat lucrătorul în cauză în perioada de referință nu poate fi asimilată unei perioade de muncă efectivă, la stabilirea drepturilor sale la concediu anual plătit.

Prin urmare, o dispoziție națională care, la stabilirea drepturilor la concediu anual plătit pentru o perioadă de referință, nu consideră durata unui concediu pentru creșterea copilului luat de acest lucrător în respectiva perioadă ca fiind o perioadă de muncă efectivă este conformă cu dreptul Uniunii.

Curtea de Justiție a UE atrage însă atenția, pe de altă parte, că concediul de maternitate vizează protecția condiției biologice a femeii în timpul sarcinii și ulterior acesteia, precum și a raporturilor caracteristice dintre femeie și copilul său în perioada care urmează sarcinii și nașterii. Astfel, situația concediului de maternitate se deosebește așadar și de cea a lucrătorului în concediu pentru creșterea copilului.12