Încă 1.000 de fotografii, trimise pe Terra de cea mai performantă cameră foto

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă 1.000 de fotografii, trimise pe Terra de cea mai performantă cameră foto

Tehnologie 09 August 2016 / 22:05 783 accesări

La aproape un deceniu de la trimiterea camerei HiRISE (High Resolution Image Science Experiment) pe orbita planetei Marte și de la realizarea primelor fotografii cu rezoluție foarte înaltă a acesteia, oamenii de știință implicați în acest proiect au dezvăluit publicului încă 1.000 de fotografii fantastice cu planeta roșie, scrie arstechnica.com.

Așezată la bordul sondei orbitale Mars Reconnaissence Orbiter, HiRISE are un telescop cu o deschidere de 0,5 metri, fiind cea mai puternică cameră foto care a fost trimisă vreodată în spațiu, având o rezoluție maximă de circa 0,3 metri per pixel. Acesta date tehnice i-au permis să spioneze din spațiu roverele Curiosity și Opportunity în timpul misiunilor lor de cercetare pe planeta roșie.

Camera a fost trimisă pe Marte pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să identifice regiuni ale planetei roșii care ar putea devină posibile candidate pentru alte misiuni viitoare sau unde NASA speră să poată trimite o misiune cu echipaj uman în jurul anului 2030. Instrumentul a permis de asemenea oamenilor de știință să analizeze suprafața planetei Marte și să înțeleagă evoluția sa în decursul a miliarde de ani.

Mars Reconnaissance Orbiter a încheiat deja peste 50.000 de orbite în jurul planetei Marte, realizând peste 250.000 de fotografii, și a transmis pe Terra aproape 300 de terabiți de date.

Pentru că această cameră foto cu o greutate de aproape 62,4 kg se apropie de cea de-a 10-a sa aniversare de când se află în jurul planetei Marte, echipa de oameni de știință a proiectului HiRISE a dezvăluit încă 1.000 de fotografii ce reflectă varietatea planetei Marte - dune, cratere, văi, regiuni polare și multe altele. Acestea pot fi vizionate pe internet.12