Încă doi morţi de gripă. La cât a ajuns bilanţul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă doi morţi de gripă. La cât a ajuns bilanţul

Sănătate 28 Martie 2019 / 16:32 947 accesări

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 188, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele două persoane care au murit de gripă sunt un bărbat de 48 de ani, din judeţul Prahova, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, şi o femeie de 62 de ani din Dolj, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Cei doi aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

Activitatea gripală a avut un trend descrescător în săptămâna 18 - 24 martie, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere regională în zona de centru a ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelalte zone. Potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 83.275, cu 14,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (97.277), şi cu 9,1% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (91.618), precizează sursa citată. S-au înregistrat la nivel naţional 721 de cazuri de gripă clinică.

Totodată, au fost înregistrate 21 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu opt mai puţine faţă de săptămâna anterioară şi cu 17 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

"De la începutul sezonului au fost confirmate 2.164 de cazuri de gripă, din care 1.177 cazuri gripă cu virus AH1, 498 de cazuri de gripă cu virus AH3, 484 de cazuri de gripă cu virus A nesubtipat, un caz de gripă cu virus B, patru cazuri de gripă cu coinfecţie cu virus AH1+virus AH3", precizează INSP. Până pe 24 martie au fost vaccinate antigripal 1.329.039 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.12