Încăierări la propriu și la figurat la dineul corespondenților de presă de la Casa Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încăierări la propriu și la figurat la dineul corespondenților de presă de la Casa Albă

Externe 02 Mai 2016 / 16:52 508 accesări

Președintele SUA s-a prezentat într-o formă de zile mari, sâmbătă noapte, la ultimul său dineu pentru corespondenții de presă de la Casa Albă, relaxat, probabil, de perspectiva tot mai apropiată a retragerii sale din funcție. Evident, Barack Obama a profitat de ocazie pentru a face haz de candidatul republican la Președinția SUA Donald Trump, dar și de alte personalități americane. ”Sunt puţin dezamăgit că Donald Trump nu este aici în seara aceasta. Ne-am distrat atât de tare ultima dată. Şi este surprinzător, mai ales că avem o sală plină de reporteri, celebrităţi şi camere de filmat. Iar el ne-a refuzat. Este acest dineu prea prăpădit pentru Donald? Ce ar putea să facă în schimb? Stă acasă, mâncând o friptură Trump și postând insulte la adresa Angelei Merkel?”, a întrebat el în legătură cu absența lui Donald Trump. Obama a dezaprobat vehement lipsa de experiență în politica externă a lui Trump, care nu a fost ales niciodată într-o funcție publică.

Nici colegii democrați Hillary Clinton și Bernie Sanders, de asemenea candidați, sau vicepreședintele Joe Biden nu au scăpat de glumele președintelui. Obama l-a salutat pe Bernie Sanders, în vârstă de 70 de ani, singurul candidat la Președinție prezent la dineu, drept... cea mai tânără figură a Partidului Democrat. El a făcut totodată referire la faptul că a încărunțit de când a ajuns președinte, glumind pe seama faptului că acum poate răspunde la trei dimineața la apeluri pe probleme de politică externă, deoarece este oricum treaz toată noaptea, pentru a merge la toaletă. Într-o referire la Hillary Clinton, favorită în a obține nominalizarea democraților pentru Casa Albă și singura femeie din cursă, Obama a spus: ”Anul viitor, altcineva va sta chiar aici. Nu se știe cine va fi aceea”.

Se pare însă că Donald Trump este foarte ocupat să... șocheze și nu mai are timp de dineuri. El a spus că, dacă va fi ales preşedinte, SUA nu vor mai fi dispuse să plătească pentru apărarea ţărilor europene din NATO, informeazăB1tv. Multimiliardarul a precizat că statele NATO europene trebuie să fie pregătite să rezerve cel puţin 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, dacă doresc susţinerea SUA. Aflat în Indiana, pentru alegerile primare de marţi, Donald Trump a ţinut un discurs în care a vorbit despre politica externă și a reamintit problemele din Iran şi Irak, afirmând și că pe viitor vrea să realizeze relaţii mai apropiate cu Rusia şi China. Jurnaliştii britanici au taxat aceste declaraţii ale candidatului republican şi au tras un semnal alarmă pentru Europa Occidentală, afirmând că Trump nu este un preşedinte care să ştie cum să se comporte cu prietenii SUA.

Declaraţiile denigratoare ale lui Donald Trump provoacă manifestaţii şi incidente violente. Mai multe persoane s-au confruntat cu forţele de ordine la un miting electoral, după ce Trump a spus că mexicanii sunt violatori şi criminali, arată B1tv. Candidatul la Presedinţia SUA a fost ajutat de gărzile de corp să ajungă la locul întrunirii, după ce a fost nevoit sa escaladeze un gard şi apoi să se strecoare pe o uşă ascunsă. Câţiva manifestanţi au aruncat cu ouă spre forţele de ordine prezente cu zecile şi au încercat să rupă cordonul de poliţie care bloca circulaţia pe străzile din împrejurimi. Cinci persoane au ajuns in arestul Poliţiei.

Rămânând în domeniul... încăierărilor, la dineul corespondenților de presă de la Casa Albă, Obama chiar a dat tonul. După ce președintele a atacat cu glumele sale tot felul de nume sonore din SUA, spre dimineață, la spartul petrecerii, doi corespondenți de presă au avut o încăierare la propriu. Este vorba despre corespondentul Fox News, Jesse Watters, și de Ryan Grim, șeful biroului din Washington al redacției ”Huffington Post”. La o petrecere cu costume de gală, cei doi s-au cam șifonat binișor, din cauza unui incident de presă datând tocmai din 2009, spun colegii lor, surprinși însă de confruntarea fizică a celor doi. Așadar, violența verbală naște violență fizică.

Taguri articol


12