Încălzirea globală forţează o comunitate din Alaska să se mute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încălzirea globală forţează o comunitate din Alaska să se mute

Externe 19 August 2016 / 13:21 519 accesări

Comunitatea insulară Shishmaref, situată în nordul statului Alaska (SUA), și-a exprimat prin referendum opțiunea de a se muta pe teritoriul continental din cauza efectelor schimbărilor climatice asupra insulei, relatează EFE. Dintre cei aproximativ 560 de locuitori ai insulei, s-au prezentat la urne sub 170, dintre care 89 au votat pentru mutare și 79 împotrivă, potrivit presei locale. Shishmaref se află pe o insulă de aproape 5 kilometri lungime și circa 400 metri lățime, unde creșterea nivelului apei a determinat deja mutarea a 13 locuințe.

Localitatea a organizat în 2002 alt referendum cu aceeași întrebare și cu același rezultat, dar costul mutării pe teritoriul continental a făcut ca această inițiativă să nu se concretizeze.

Potrivit „The Huffington Post“, circa 12 comunități din Alaska și-au exprimat dorința de a se muta din motive asemănătoare celor din Shishmaref și, potrivit Guvernului american, aproximativ 200 suferă consecințe ale schimbărilor climatice, precum eroziunea sau inundațiile.12