Închisoare de la 1 la 5 ani pentru șoferii care conduc băuți sau drogați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru șoferii care conduc băuți sau drogați

Social 14 Mai 2024 / 18:53 735 accesări

Deputații au adoptat proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Totodată este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală.

Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată.

Şoferii băuţi sau drogaţi care provoacă accidente mortale riscă până la 25 de ani de închisoare.

De asemenea, modificarea adusă Codului Penal dă posibilitatea judecătorilor să le suspende dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În cazul în care șoferul este prins băut la volanul unui transport de persoane sau de substanțe periculoase, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și instructorilor auto, dacă sunt băuți sau drogați în timpul cursurilor, dar și candidaților care merg sub influența drogurilor sau a alcoolului să susțină examenul pentru obținerea permisului auto.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.Ştiri recomandate

12