Incredibil de România - subiect de olimpiadă: cum să scriem un denunț

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incredibil de România - subiect de olimpiadă: cum să scriem un denunț

Educație 26 Februarie 2017 / 15:20 2201 accesări

Un subiect dat ieri la faza judeţeană a olimpiadei de limba română i-a blocat pe profesori. Potrivit Antena 3, elevilor de la clasa a XII-a din judeţul Prahova li s-a cerut să conceapă un denunț după un fragment din romanul „Moromeţii“, potrivit profesorului evaluator Dan Gulea. Subiectul făcut de Ministerul Educaţiei suna astfel: „Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeții“ de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota". Subiectul a fost cotat cu 30 de puncte din cele 120 ale întregii lucrări. Cea mai bună teză se va califica în etapa națională.

E sau nu denunţul în programa şcolară?

Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Prahova a demarat verificări după ce Dan Gulea, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, a postat acest subiect pe fb, comentând: “Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa județeană, cls. XII, anul 2017”. „Înțeleg că DNA Ploiești are foarte mult de lucru (își face de lucru), dar a transfera denunțul în curriculumul școlar, fie și în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simț. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunțului. Olimpiadele denunțului”, a adăugat profesorul.

Potrivit ISJ Prahova, subiectele nu au fost făcute de Ministerul Educației. „Colegii mei au avut de ales: fie fac la nivel de județ, fie se asociază cu mai multe județe și fac un subiect unic. Au ales a doua variantă. Știu sigur de Cluj și Bistrița că au mai fost în această asociere. Fiecare a făcut partea lui din subiecte. Acum nu știu cine a făcut acest subiect”, a declarat, pentru Mediafax, Aurel Graur, purtător de cuvânt al ISJ Prahova. Potrivit sursei citate, se fac verificări dacă acest subiect este conform cu programa școlară. „Oamenii sunt mai mult curioși cine a făcut asemenea subiect. Verificăm și asta. Probabil nu s-au gândit, când l-au făcut, că va crea atâtea discuții. Subiectul a fost dat, problema e dacă e conform cu programa școlară”, a adăugat Aurel Graur.

Taguri articol


12