Incredibil! Ne afectează pe toţi! Vezi ce proiect de lege este acum la Senat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incredibil! Ne afectează pe toţi! Vezi ce proiect de lege este acum la Senat!

Eveniment 02 Iunie 2018 / 12:40 1199 accesări

Românii care primesc amenzi au acum la dispoziţie mai mult timp să le plătească. Dacă nu pot sau nu vor să facă asta, amenzile vor fi transformate în muncă în folosul comunităţii. Dacă nici această situaţie nu este acoperită de contravenient, următorul pas este închisoarea!

Proiectul de act normativ a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, iar pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial, informeazăAvocat.net, potrivit stiripesurse.ro. Mai exact, potrivit propunerii legislative, persoanele sancționate contravențional vor avea la dispoziție pentru plata amenzii, pe lângă termenul inițial de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii, un termen suplimentar de 60 de zile, în care, chiar dacă nu plătesc integral amenda, trebuie să-și arate intenția de a achita amenda primită, prin plăți parțiale sau eșalonate. În cazul depășirii termenului suplimentar, instanța din zona în care locuiește contravenientul va înlocui amenda cu activitate în folosul comunității, efectuată sub directa supraveghere a poliției locale.

În condițiile în care contravenientul nu se va prezinta, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinței definitive, la primăria locală, primarul se va adresa instanței pentru transformarea pedepsei cu muncă în folosul comunității în pedeapsă cu închisoare. În prezent, o amendă contravențională se poate plăti într-un termen maxim de 30 de zile, iar, după ce acest termen expiră, amenda este înlocuită cu muncă în folosul comunității pentru cel mult 50 de ore, dar nu există măsura transformării pedepsei cu munca în pedeapsă cu închisoarea. Dacă ar ajunge să se aplice, această propunere legislativă ar reduce cheltuielile cu urmărirea și executarea silită a contravenienților, ar mări încasările la bugetul local și ar reduce numărul contravențiilor înregistrate12