Inedită expoziție... Brâncuși, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inedită expoziție... Brâncuși, la Muzeul de Artă

Cultură 30 Septembrie 2016 / 08:11 1921 accesări

Doar în această vineri, până în ora 13.00, mai puteți să vă „achiziționați” un desen sau o „sculptură” în miniatură care să vă amintească de Brâncuși, dar și de creativitatea copiilor și implicarea cadrelor didactice de la Școala Primară „Petre Ispirescu” din Constanța. Aceștia, cu sprijinul Muzeului de Artă, au organizat frumoasa expoziție „Din inimi de copii pentru... Brâncuși”.

Inedita expoziție, reunind picturi, desene, colaje și machete realizate de cei mici, având ca sursă de inspirație opera marelui sculptor, a fost deschisă oficial joi seară, într-un cadru festiv. „Vreau să le mulțumesc tuturor copiilor că au realizat lucrări expresive. Se vede că opera marele sculptor a fost o sursă de inspirație pentru ei”, a spus directoarea Școlii „Petre Ispirescu”, prof. Mihaela Bălan.

„Cei care doresc să achiziționeze aceste „opere de artă” făcute de copiii de la grădinița și școala „Petre Ispirescu” vor intra în posesia unor lucrări de artă meritorii inspirate de opera lui Constantin Brâncuși. Acțiunea a fost organizată la sugestia Mihaelei Bălan, directorul grădiniței și școlii „Petre Ispirescu””, a menționat gazda manifestării, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu. Cei care doresc să sprijine demersul prichindeilor de la Școala „Petre Ispirescu” trebuie să-și aleagă o lucrare pe care o pot „cumpăra”, dovadind că au donat o sumă de bani prin SMS la 8833 cu textul „Brancusi” sau în unul dintre conturile deschise în acest sens, afișate la adresa: https://www.brancusiealmeu.ro/.

Referindu-se la „Cumințenia pământului”, sculptura lui Constantin Brâncuși pentru achiziționarea căreia statul român a lansat o campanie de subscripție publică, dr. Doina Păuleanu a precizat: „Este o operă fundamentală care schimbă destinele sculpturii naționale, dar mai ales a celei internaționale. (...) Nu poți să intri într-un mare muzeu al lumii fără să vezi opera lui Constantin Brâncuși. Este o fericire pentru mine de fiecare dată când intru în muzee de artă modernă și mă întâmpină operele lui Constantin Brâncuși. Este o senzație de fericire și de împlinire personală deoarece unul dintre ai noștri, pornind din Hobița sa natală, din Oltenia, ajuns greu la Paris, a reușit să devină ctitorul sculpturii naționale și al modernizării limbajului plastic”.

O SURSĂ INEPUIZABILĂ DE INSPIRAȚIE

Acesta i-a felicitat prichindeii care au desenat și au modelat lăsându-se inspirați de opera lui Constantin Brâncuși, o operă ce nu este ușor de înțeles, deoarece este „complicată și, în același timp, foarte simplă”. „Este complicată deoarece este făcută de un om care a înțeles că se află la sfârșitul unui drum și că trebuie să găsească fundamentele unui nou limbaj. A făcut tot simplificând foarte tare ceea ce se făcuse până atunci, ceea ce se făcuse în secole de artă. Brâncuși a avut curajul să schimbe totul”, a mai spus dr. Doina Păuleanu, prezentându-le celor mici o frumoasă lecție de istorie a artei. De asemenea, criticul și istoricul de artă a amintit și de alte campanii de subscripție publică din istoria culturii naționale, pornind de la exemplul arhicunoscut al Atenului Român și amintind de realizările de la malul Mării Negre: statuile lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu, Mihai Eminescu și Reginei Elisabeta de pe faleza Cazinoului.

Prezentă la eveniment, sculptorița Lelia Rus-Pîrvan a spus că e posibil ca printre cei mici să se afle viitori mari artiști, de talia lui Grigorescu sau a lui Adrian Ghenie. „Sperăm că această expoziție, care le-a oferit șansa să-și vadă lucrările în apropierea atâtor capodopere ale artei românești, îi va inspira și îi va face să devină niște iubitori de artă și de frumos”, a conchis Lelia Rus-Pîrvan.

În cadrul întâlnirii de joi seară, copiii Școlii Primare „Petre Ispirescu”, îmbrăcați în costume populare, au susținut un scurt moment artistic.

Citește și:

„Din inimi de copii pentru... Brâncuși“. Expoziție cu vânzare la Constanța

Campania „Cumințenia Pământului“ se apropie de 50.000 de donatori prin SMS

„Cumințenia Pământului“ a „costat“ Bancpost 10.000 de euro

Hainele lui Brâncuși, scoase la licitație

Expoziția „Ex libris - Constantin Brâncuși“, la Salonic



12