Întreaga ţară se îmbracă în ie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Drumul” iei, de la muzeul de etnografie în Piața Ovidiu. Limbajul universal-estetic al tradiţiei

Întreaga ţară se îmbracă în ie!

Cultură 24 Iunie 2016 / 07:00 1424 accesări

Întreaga țară se îmbracă, pe 24 iunie, de Sânziene în cămașa tradițională românească. Mai mult decât atât, românii de pretutindeni, din America până în China și Australia, vor îmbrăca, de Ziua Universală a Iei, frumoasă cămașă românească brodată cu măiestrie.

Constănțenii vor purta și ei cu mândria ia. Dacă nu au așa ceva în garderobă, pot să-și cumpere una de la creatoarele de ii din Breaza, care, timp de trei zile, de vineri până duminică, între orele 10.00 - 20.30, se vor afla în fața Muzeului de Artă Populară, în cadrul atelierului „Meșteșuguri tradiționale”. Cei care vor să se răcorească pot trece și pragul muzeului de etnografie pentru a admira „Tipologia iei”, într-o frumoasă expoziție temporară.

SÂNZIENELE... URBANE VĂ INVITĂ LA EXPOZIȚIE

Tradițională ie va fi ținuta preponderentă și în Piața Ovidiu. Simona Niculescu, organizatoarea evenimentului „Ziua Universală a Iei - Constanța”, îi invită pe constănțeni, vineri, de la ora 17.00, în Piața Ovidiu. Aici va fi organizată o expoziție de fotografie - „Sânziene în Urban” - și una de cămăși cusute de fetele de la Șezătoarea Constanța. Vor fi prezente și fetele de la SkirtBike, dar și echipa Suvenir din Dobrogea.

COSTUME TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI ÎN MUZEULUI BAOSHAN DIN CHINA

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită și la Paris, și în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington, D.C., în China și în multe alte țări. În patria soldaților din teracotă, Institutul Cultural Român din Beijing va organiza, între 24 și 27 iunie, la Galeria de Artă Folclorică din districtul Changning din Shanghai, o expoziție de costume tradiționale românești și de ii din diverse regiuni ale României. La închiderea expoziției, se va face o donație Muzeului Baoshan, care organizează periodic expoziții având ca temă centrală costumele tradiționale din întreaga lume. Donația reprezintă un omagiu adus artei tradiționale și spiritualității românești. Evenimentul face parte din exercițiul amplu de recuperare a iei propus de ICR în fiecare an.

Citește și :

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

„Ziua Universală a iei româneşti“, proclamată la Washington

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

Shaggy și soția lui poartă cu mândrie ia românească

Interviu cu creatoarea de ii Mihaela Oproiu: „Bunica are 90 de ani și coase ii”

„În ceainărie se poartă ie”

Ia românească, „vedetă” la New York12