Iohannis îl retrimite la Viena pe ambasadorul României, într-un “gest de deschidere” către Austria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iohannis îl retrimite la Viena pe ambasadorul României, într-un “gest de deschidere” către Austria

Politică 19 Ianuarie 2023 / 20:13 3370 accesări
Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a solicitat o discuție la telefon cu omologul român, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Retrimiterea ambasadorului Emil Hurezeanu reprezintă “un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”.

Președintele Iohannis i-a transmis omologului că votul negativ dat de Austria în privința aderării României la spațiul Schengen a produs “dezamăgire în rândul cetățenilor români. Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală”.

Iohannis i-a mulțumit lui Van der Bellen pentru sprijinul personal exprimat public în privința aderării României la Schengen și a evidențiat interesul statului român ca poziția guvernului austriac, condus de Karl Nehammer, să fie schimbată cât mai curând posibil.

Președintele României a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.

Pe 9 decembrie, la o zi după votul negativ dat de ministrul austriac de Interne, Emil Hurezeanu a fost rechemat în țară. Ministerul român de Externe a precizat că gestul indică o diminuare a relațiilor bilaterale.Ştiri recomandate

12