ITM Constanța: Fără neconformități în urma controalelor privind substanțele chimice periculoase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ITM Constanța: Fără neconformități în urma controalelor privind substanțele chimice periculoase

Eveniment 05 Decembrie 2023 / 18:42 606 accesări

În ultimul trimestru al anului 2023, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, a desfășurat o acțiune amplă de control. Aceasta a avut ca obiectiv principal verificarea respectării cerințelor de securitate și sănătate în muncă, concentrându-se pe protecția lucrătorilor împotriva riscurilor asociate expunerii la agenți chimici periculoși.

Substanțele chimice periculoase sunt o realitate în numeroase medii de lucru, afectând milioane de lucrători zilnic. Aceste substanțe, adesea invizibile și greu de înțeles, precum vapori sau pulberi, pot cauza accidente grave. Riscurile lor sunt frecvent neglijate sau nu sunt abordate corespunzător.

Cadrul strategic al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe reducerea expunerii la substanțe chimice în mediul de lucru. Se urmărește continuarea actualizării metodologiilor pentru identificarea și implementarea celor mai eficiente măsuri de prevenție și protecție.

Responsabilitatea Angajatorilor
Legea impune angajatorilor evaluarea riscurilor și adoptarea unei ierarhii specifice de măsuri preventive. Acestea includ eliminarea substanțelor periculoase, substituția lor, implementarea măsurilor tehnice și organizatorice, și asigurarea protecției individuale a angajaților.

Printre obiectivele principale ale acestei campanii se numără:
- Verificarea deținerii și accesibilității fișelor cu date de securitate actualizate pentru substanțele chimice utilizate.
- Asigurarea că toți lucrătorii expuși la aceste substanțe sunt echipați corespunzător.
- Monitorizarea aplicării normelor legale europene privind securitatea și sănătatea în muncă.
- Centralizarea datelor pentru elaborarea rapoartelor naționale.

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au fost verificate 8 agenți economicice utilizează sau depozitează substanțe chimice periculoase. Rezultatele au fost pozitive, fără a se constata neconformități care să necesite măsuri de remediere.Ştiri recomandate

12