Jens Stoltenberg: Un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Adunarea NATO

Jens Stoltenberg: Un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor

Externe 09 Octombrie 2017 / 13:01 548 accesări

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reafirmat luni, în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO, clauza apărării colective a Alianței Nord-Atlantice și a subliniat importanța misiunii aliate din Afganistan.

"NATO este o alianță care își ține promisiunile. Spunem ceea ce facem și facem ceea ce spunem (...) Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezența în estul Alianței, sporind răspunsul nostru în fața provocărilor, crescându-ne rezistența în fața amenințărilor, sprijinindu-ne partenerii și aducând cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel. Am participat la toate discuțiile grupurilor multinaționale și m-am întâlnit cu membri ai trupelor aliate, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Trupele operaționale se află la fața locului, sunt pe deplin operaționale. Și știu că un atac împotriva unuia dintre aliați va fi un atac împotriva tuturor", a spus Jens Stoltenberg în discursul său din sesiunea plenară a AP NATO, găzduită de Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, oficialul aliat a ținut să remarce importanța creșterii prezenței NATO și în zona Mării Negre. ''Piloții canadieni zboară alături de piloții români și cei italieni lucrează împreună cu colegii lor bulgari. Desfășurările noastre de trupe sunt un răspuns direct la acțiunile și amenințările Rusiei față de Ucraina. Această reacție a NATO este proporțională cu angajamentele noastre naționale și internaționale'', a explicat Jens Stoltenberg. El a lansat un apel către Moscova de a se implica în angajamentele internaționale, întrucât NATO nu vrea să izoleze Rusia și nu dorește un nou 'război rece', iar acțiunile Alianței au drept scop să prevină și nu să producă conflicte.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a referit la situația din Afganistan, accentuând că instabilitatea din această țară, din Orientul Mijlociu și din nordul Africii a inspirat atacurile teroriste din țări membre ale NATO.

''NATO a jucat un rol în lupta împotriva terorismului pentru mulți ani și operațiunea noastră militară cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde, astăzi, avem 13 mii de militari din 39 de țări membre și partenere ale NATO, care formează forțele din Afganistan pentru a stabiliza această țară'', a menționat secretarul general al NATO.

Potrivit acestuia, situația din Afganistan este plină de provocări, mai ales în contextul în care, deși prezența NATO presupune costuri umane și financiare semnificative, costul plecării din această țară ar fi mult mai ridicat. ''Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat marcat de haos și acesta ar fi un paradis pentru terorismul internațional'', a afirmat Stoltenberg.

În plus, el a evidențiat rolul Alianței Nord-Atlantice în campania internațională antijihadistă. ''Alianța este acum un membru deplin al coaliției globale de luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI). Sistemele noastre de supraveghere ajută coaliția, iar NATO antrenează forțe de securitate pentru a lupta împotriva SI în Irak, iar trupele din Irak antrenate de NATO sunt folosite în lupta de la Mosul și în alte zone'', a mai spus oficialul NATO.

Taguri articol


12