Jihadişti care au însângerat Parisul, condamnaţi la 20 de ani de închisoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Ancorarea lor în radicalism nu prezintă nicio îndoială”

Jihadişti care au însângerat Parisul, condamnaţi la 20 de ani de închisoare!

Externe 23 Aprilie 2018 / 17:40 594 accesări
Jihadistul francez Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor responsabile de atentatele de la Paris din 2015, şi complicele acestuia, tunisianul Sofiane Ayari

Jihadistul francez Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor responsabile de atentatele de la Paris din 2015, şi complicele acestuia, tunisianul Sofiane Ayari

Jihadistul francez Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor responsabile de atentatele de la Paris din 2015, şi complicele acestuia, tunisianul Sofiane Ayari, au fost condamnaţi luni la 20 de ani de închisoare după ce tribunalul corecţional din Bruxelles i-a găsit vinovaţi de tentativă de asasinat cu caracter terorist asupra unor poliţişti în martie 2016, informează AFP şi Reuters. Aceasta este pentru prima dată când un tribunal pronunţă un verdict în privinţa lui Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste de la Paris şi care, înaintea arestării sale laBruxelles la 18 martie 2016, era omul cel mai căutat din Europa.

Reamintim că Abdeslam şi Ayari au fostinculpaţipentru „tentativă de asasinat într-un context terorist asupra mai multor poliţişti şi pentru port de arme interzise, într-un context terorist”. Salah Abdeslam era acuzat că a tras asupra unor poliţişti care îi descoperiseră în mod întâmplător ascunzătoarea din comuna bruxelleză Forest, la 15 martie 2016, cu trei zile înaintea arestării sale. Nici Salah Abdeslam (28 de ani), aflat de doi ani într-o închisoare din regiunea pariziană, şi nici Sofiane Ayari (24 de ani) nu au fost în sală la pronunţarea verdictului. „Contextul era cel al atentatelor de la Paris”, se afirmă în sentinţă, menţionându-se că anchetatorii au dat în acea zi peste „o locuinţă conspirativă” a grupării jihadiste aflate la originea atacurilor, iar membrii prezenţi în apartament erau „înarmaţi şi purtau veste antiglonţ”. „Ancorarea lor în radicalism nu prezintă nicio îndoială”, a adăugat tribunalul.

Cei doi inculpaţi au mai fost condamnaţi să le plătească despăgubiri de circa 500.000 de euro victimelor, în special statul belgian şi un poliţist grav rănit în acea zi. Dintre poliţiştii răniţi, un membru al forţelor speciale împuşcat în cap nu şi-a mai putut relua activitatea din cauza leziunilor cerebrale, a relatat avocatul său, Tom Bauwens.

Patru poliţişti aparţinând unei echipe de anchetă franco-belgiene au fost răniţi în schimbul de focuri de la 15 martie 2016, când Salah Abdeslam şi complicele său Sofiane Ayari au reuşit să fugă prin spatele unui apartament situat în comuna bruxelleză Forest. Un al treilea suspect, Mohamed Belkaid, care a încercat să le acopere fuga deschizând focul asupra poliţiştilor, a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.

Raidul poliţiei, prezentat atunci drept unul de rutină în investigaţia întreprinsă în Belgia cu privire la atentatele de pe 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi, a condus ulterior la accelerarea anchetei după ce autorităţile şi-au dat seama că în apartament s-a aflat singurul supravieţuitor al comandourilor din capitala Franţei.

Salah Abdeslam, un francez de origine marocană care a crescut în Molenbeek, şi Sofiane Ayari au fost arestaţi în cele din urmă pe 18 martie în comuna Molenbeek din Bruxelles, cu patru zile înaintea atentatelor care au lovit acest oraş la aeroportul Zaventem şi în cartierul european. Autorii acestor atentate aparţineau celulei care a comis atentatele de la Paris şi, potrivit unui „testament” lăsat de unul din kamikaze, au acţionat precipitat după arestarea lui Abdeslam.

La deschiderea procesului, în februarie, niciunul din inculpaţi nu a dorit să dea explicaţii asupra faptelor. Abdeslam a refuzat să răspundă întrebărilor, declarând că „îşi pune toată încrederea în Allah şi asta e tot”. Avocatul său, Sven Mary, a afirmat luni că îi va aduce la cunoştinţă verdictul clientului său, care va decide asupra unui eventual apel.

Taguri articol


12