Job-uri mai multe, salarii mai mari, în semestrul II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E de muncă, nu glumă!

Job-uri mai multe, salarii mai mari, în semestrul II

Economie 12 Septembrie 2018 / 16:53 1747 accesări
Specialiștii sunt la mare căutare în piața românească a muncii, în a doua jumătate a anului

Specialiștii sunt la mare căutare în piața românească a muncii, în a doua jumătate a anului

Aproximativ 64% dintre angajatorii români vor scoate la concurs până la zece posturi noi, în semestrul II din 2018. Cel mai ușor vei găsi de muncă în diverse birouri (47%) sau în domenii specializate, unde se caută persoane calificate (41%). Potrivit unui studiu BestJobs, criza acută de specialiști cu care se confruntă piața autohtonă a muncii îi forțează pe aproape 50% dintre angajatori să ofere salarii cu până la 10% mai mari, comparativ cu prima jumătate a anului.

AI CE FACE Aproximativ 64% dintre angajatori vor scoate la concurs până la zece poziţii noi în semestrul doi din 2018, iar alţi 21% - între zece şi 20 de poziţii noi, conform unui studiu realizat de BestJobs și citat de agerpres.ro. Piaţa muncii a avut o evoluţie accelerată în prima jumătate din 2018, rata şomajului atingând minimul istoric de 4,5%, potrivit datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe faţă de aceeaşi perioada din 2017, iar tendinţe similare de recrutare sunt aşteptate şi în a doua jumătate a acestui an. Pentru fiecare poziţie, 73% dintre companiile care vor face angajari caută între unu şi cinci candidaţi, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum Vânzări, Administrativ (57% fiecare) şi Producţie (54%). În schimb, angajaţii specializaţi în domeniile Medicină şi Farmacie sau HoReCa vor avea mai puţine oferte de muncă la dispoziţie. Cea mai mare concurenţă pentru un loc de muncă în primele şase luni din 2018 a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziţii deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziţii noi, IT şi Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de poziţii deschise. Angajaţii din HoReCa au fost şi ei la mare căutare, cu peste 600 de poziţii deschise doar în perioada martie - mai 2018, înaintea sezonului estival. La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puţină forţă de muncă în perioada analizată sunt Finanţe şi Administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile.

TOATĂ ȚARA LA EMAG Cele mai multe poziţii deschise în a doua jumătate a acestui an vor fi pentru job-uri de birou (47%), urmate de cele pentru muncitori calificaţi (41%). Companiile caută cu precădere candidaţi pentru poziţii full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori ar vrea să recruteze şi pentru poziţii part-time sau project-based. Majoritatea poziţiilor noi din perioada iulie - decembrie 2018 se adresează candidaţilor cu experienţă de doi - cinci ani (54%), urmate de cele pentru candidaţi entry-level, cu până la doi ani de experienţă (37%). Potrivit BestJobs, criza de specialişti împinge companiile sa facă eforturi pentru a atrage talente. 46% dintre angajatori se aşteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru poziţiile noi, comparativ cu începutul anului. Alţi 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10 - 20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se aşteaptă să fie necesar să ofere salarii chiar şi cu 20% mai mari, pentru poziţii similare, comparativ cu începutul anului. La final, să mai spunem că, în prima jumătate din 2018, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag şi Jysk, ele înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands şi Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru poziţiile deschise.

Taguri articol


12