Legea pensiilor, votată la Senat. Proiectul merge la Camera Deputaţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea pensiilor, votată la Senat. Proiectul merge la Camera Deputaţilor

Social 26 Noiembrie 2018 / 20:46 2337 accesări

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. S-au înregistrat 81 de voturi ''pentru'', 12 ''împotrivă'' şi 8 abţineri. Senatul a votat, luni, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Plenul Senatului şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru muncă. Amendamentele adoptate, iniţiate de PNL şi UDMR, nu au fost de fond. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie şi susţinute de unii iniţiatori pe parcursul a două ore nu a fost adoptat de plen. Proiectul de lege va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Dezbaterile asupra proiectului de lege au început miercurea trecută, în plen, senatorii urmând să finalizeze azi dezbaterile şi să se exprime prin vot asupra proiectului. Conform votului, 81 de senatori au fost pentru, în timp de 12 au fost împotrivă. Alți 8 parlamentari s-au abținut de la vot. Pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului figurează proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Inițiativa, înregistrată în procedură de urgență, a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum. Cu toate că au votat alte inițiative legislative, Senatul nu a putut dezbate şi vota, în ședința din 19 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din cauza lipsei de cvorum. După o şedinţă de consultări a liderilor de grup, în plen au fost înregistrați ca fiind prezenți doar 27, număr insuficient pentru continuare lucrărilor. Același lucru s-a întâmplat și la ședința de plen a Senatului din data de 21 noiembrie. După votul asupra mai multe proiecte de lege, forul superior nu a întrunit din nou cvoruml necesar pentru a vota Legea pensiilor. Prin urmare, inițiativa a fost amânată în două rânduri la votul în Senat, care este primă Cameră sesizată pe proiect.

Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul legislativ privind sistemul public de pensii. Raportul a fost adoptat cu 6 voturi "pentru" și 3 abțineri.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, afirma că Legea pensiilor va intra săptămâna viitoare în Comisia de muncă senatorială, adăugând că speră că nu vor fi făcute foarte multe amendamente. "Dacă vor fi făcute şi alte amendamente, eu garantez că legea devine inaplicabilă, pentru că niciun guvern nu poate să-şi asume o sumă mai mare decât cea pe care am trecut-o noi", susţine Vasilescu, menţionând că efortul cel mai mare va fi în 2020, când punctul de pensie va creşte semnificativ.12